Hirdetés

 

 

Összeállítás:

 

Az M8-es menetes szárat átfúrattattam és a két végét leesztergáltattam olyan vékonyra, hogy rá tudjam majd húzni a levegőcsövet. A karmantyút két helyen átfúrtam és M8-as menetet fúrtam bele. A menetes szárat menetragasztóval belehajtottam a karmantyúba és mindkét végét anyával lebiztosítottam.

 

Akvárium dentifikátor

 

Méretre vágtam a PVC csövet, majd az alsó csővégelzárót ráragasztottam az aljára.

 

A Nesquik dobozok alját konzervnyitóval kivágtam, majd egymásra rakva szigetelőszalaggal összefogattam.

 

 

 

Erre a Nesquik-es dobozra kívülről rátekertem a levegőcsövet úgy, hogy a levegőcső egyik vége a doboz aljáról, belülről indul … majd mindaddig tekerem amíg megmarad vagy 50cm. A feltekert levegőcsövet szigetelőszalaggal rögzítem, hogy ne csavarodjon le.

 

Ezt az egészet belerakom a PVC cső belsejébe.

 

 

Majd belehelyezek egy kis műanyag gyeptégla darabot, majd rá szivacsot, hogy a belehelyezett szűrőközeg ne nyomja össze a levegőcső alját … amin ugye majd a víz beáramlik.

 

 

 

 

Lávakövet, siporax-ot és biolabdát tettem bele szűrőközegnek.

 

 

 

 

A szűrőanyagok behelyezése után a PVC cső felső részében lévő gumigyűrűt és a karmantyút szilikonnal bekentem, majd a levegőcső szabadon maradt részét rádugtam a karmantyú belső részén lévő, beragasztott menetes szárra.

 

 

Határozott mozdulattal a karmantyút beletoltam a PVC csőbe, majd a karmantyú tetején lévő két menetes végződésre ráhúztam a levegőcsövet és gyorskötözővel rögzítettem.

 

 

 

Működési elv:

 

A zöld színnel jelzet levegőcsövön a dózispumpa óránként 3liter vizet nyom be. A PVC cső belsejében folytatódik a feltekert levegőcső, amit jelen esetben én csak zöld egyenessel jelöltem. Ilyen lassú átfolyás mellett amire leér a víz a levegőcsövön, addig oxigénszegény környezet alakul ki. Ez az oxigénszegény víz a levegőcsőből kilépve a szűrőközegeken keresztül felfelé igyekezik … azon a szűrőközegen, ahol azok a baktériumkultúrák telepednek meg, amik a nitrátot zabálják fel. A bal oldali kimeneten pedig távozik a tiszta víz.

Fontosnak tartottam a tervezéskor, hogy olyan helyen is alkalmazni lehessen, ahol egy csepp víz szivárgása sem megengedett, így alaposan ragasztottam, csavartam, szigeteltem, biztosítottam a tömlőket, csöveket. Minden ragasztást csak az arra a célra alkalmazható ragasztóval ragasztottam.

 

 

Az eredmény:

 

A denitrifikátorom már júliustól üzemel kifogástalanul. Igaz, hogy októberben eltömődött a levegőcső és szét kellett szednem, de egy rövid karbantartás után ismét üzemel. A nitrátszint 0-5 mg/l között van. A halak és növények jól érzik magukat. A kevés nitrátszint miatt a növényeket CO2-vel is táplálom. És egy kép a mostani akváriumról:

 

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Pásztor Zsolt

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 500 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top