Hirdetés

 

 

Hát jött az elhatározás: 540-liter…! /150x60x60=540/

 

- Mért pont ekkora?

 

- Fogggalmam nincs, de jól néz ki így készen!

 

Érdemes ténylegesen utána nézni minden apróságnak. Fénycsöves megvilágítást akartam, ami 60-cm-nél mélyebb akváriumhoz már nem ajánlott. Vastagságát pedig úgy gondoltam miért ne legyen az is 60-cm, mivel saját készítésű hátteret terveztem így nem árt, na meg a halaknak is legyen helyük. 150-cm hosszra azért esett a választás, mert ebbe a szabványos fénycsövet gond nélkül be lehet helyezni, és talán a szobámban is ez a megfelelő méret.

 

Az akváriumot megrendeltem, fix átvételi hellyel pesten. Az ígérttől a szállítás késett két hetet, de meglett gond nélkül.

Utánfutóval mentem érte, de amikor megláttam döbbentem rá igazán milyen hatalmas is.

 

A szállításhoz hungarocell darabokat vittem, gondosan minden oldalára tettem belőle, de fel kellett rakni a kocsira, ami nem is olyan könnyű feladat, mivel csak magában az üvegkalitka 86-kg és méretileg is nagy. Felraktuk.

 

Irány haza, utánfutón a hímes tojás, előttünk meg 35-km azokon a jó kis magyar utakon. Végül hazaértünk, igaz nem fénysebességgel. Ekkor jött a további probléma be kellet vinni a lakásba, lépcsőn fel, három szűk ajtón keresztül, miközben a tereptárgyakat ki kell kerülni. De, íme végre a szobámban van!

 

 

 

Most már jöhet a bútorkészítés, merthogy nem ám csak úgy odaállítjuk a szoba közepébe az üvegkoporsót, meg kell adni a módját ennek is. Mivel az egész akvárium 600-kg fölött lesz, ezért merevítés kell neki. A merevítést 50x50-mm-es fából csináltam.

 

 

 

Az alapkeretre egyszerűen csak felcsavaroztam a bútorlapot, tetejére pedig a munkalapot.

 

 

 

 

 

A szekrényt összeállítottam, és ráemeltük a monstrumot is, de figyelem az üveg alá mindenképpen ajánlott, és én is tettem polifoam-ot. Most jön a háttér, erről is sokat olvastam és úgy döntöttem, hogy a hungarocell, csemperagasztó, és az oxidfesték kompozíciót használom. Mivel az akváriumban még nem voltak bent a merevítők így egyszerűbb volt a dolgom. 3-cm vastagságú, /mert ilyen volt itthon/ hungarocellt egyberagasztottam, és így kialakult egy még-vastagabb háttér, amit lehet

alakítani. Erre egy L alakot építettem. Itt-ott pluszban ráragasztottam kisebb darabokat, így lett háromdimenziós. Az egészet hőlégfúvóval lekerekítettem, ezért nem tűnik olyan mesterségesnek, és kap egy kis keménységet a hungarocell is. A háttér hátsó oldalán, a két sarokban kialakítottam a külső szűrőnek, a szívó és a visszatérő csőnek a helyet, és átfúrtam a hungarocellt a vízátfolyásnak.

 

 

 

Most már csak a csemperagasztó felhordása maradt, az első réteget egy kicsit hígabbra készítettem így könnyebb felkenni. A második réteget két nap múlva kentem, ami elég lassan száradt, bár nem is volt kánikula. A harmadik után két híg és már színezett réteg jött.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mielőtt a hátteret beragasztanám, a víztisztításhoz kilukasztott nyílásokba hátulról egy előszűrőt rakok, nehogy már a halaktól is meg legyen tisztítva a víz. A ragasztáshoz F.B.S.-t használtam, szerintem ez a legjobb szilikon ragasztó. Miután a hátteret beragasztottam, /vagyis inkább bekínoztam/ a hungarocell háttérben keletkezett egy kisebb csavarodás, de sebaj. A két üvegmerevítőt is beragasztottam.

 

 

Mialatt nagyban folyt a munka a háttéren, addig a világításnak is megcsináltam a burkolatát. Mivel ez még egyelőre csak egy fénycsöves tákolmány, ezért fontos az a burkolat, ráadásul jól is néz ki az akvárium tetején. A tető is bútorlapból készült. Sokat gondolkoztam rajta hogy nem-e lesz nehéz, de talán nem! Remélem…

 

 

 

 

A háttér lemosása fontos, mert elég sok kosz jön ki belőle. Egy kevés vizet töltöttem az akváriumba és ecsettel mostam, naponta többször. Aljzatnak én is a kvarchomokot választottam 0,4-0,8-mm méretben 60-kg-ot szereztem, és kb. 45-50-kilot használtam fel. Mivel a kvarchomok is kicsit koszos ezért alaposan át kell mosni, én langyos és forró vízben mostam át 8-9 szer.

Miután kész voltam a mosásokkal, betöltöttem a homokot, és teljesen felengedtem vízzel is. Így hagytam ázni két hétig, bár kevesebb is elég lett volna, de így jött ki a lépés.

 

 

 

Leengedtem a koszos vizet, és utána bekötöttem a külső szűrőt, pár követ behelyeztem díszítésnek, a levegőztető porlasztóit beraktam, és a csöveit lefektettem a homokba nyomkodva, és lesúlyoztam kövekkel. Megint feltöltöttem vízzel, és a fénycsöves világítást is beraktam.

 

 

 

 

Egy hétig csak üresen ment, hogy lássam működik-e a rendszer. Egy hibát vétettem, mert elsőnek halakkal telepítettem be az akváriumot, és csak utána raktam be a növényeket. Ezt fordítva okosabb csinálni. „Mini-bolygóm” élővilága gyanánt afrikai sügéreket választottam. Szerintem jó döntés volt, persze ezt az óvilági neon- és molly halaim nem így gondolták. :(

 

 

 

 

 

Íme a művem élő növényekkel együtt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Most már élvezhetem az akvárium gyönyöreit! Nap- mint-nap fotelemben ülve szemlélem munkám gyümölcsét, /mikro földemél és fejlődik az én kezem által/.

Az élet beindult, a háttéren már a moha is megjelent. Reméltem így is lesz! A halak egyre komiszabbak, már kézből is esznek, a hátam mögött meg állandóan le akarnak lépni.

 

Elnézést kérek a kép minőségért, nem mindig sikerült tiszta képet készítenem, és nem mindig a megfelelő szögből készültek, de azért a képek magukért beszélnek!

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Kalmár I.

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 77 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top