Hirdetés

 

 

- Színező por: Vasoxid színező porok, 1 kilós kiszerelésekben találkoztam velük, kb. 700Ft/kg árban.


- Hungarocell: Mindenképpen a lépésálló típusút válasszuk. 100x50-es méretben, 690Ft/db áron láttam a 3cm vastagot.

 

Alaposan gondoljuk ki, hogy miként fogjuk őket összeragasztani. Itt egy példa egy 150 cm hosszú, 60 cm magas akváriumhoz való hungarocell lapok összeragasztásához, ha 3 cm vastag lapokkal, 3 rétegben dolgozunk:

 

- Szilikonos ragasztó: Én FBS ragasztót használtam 800 Ft/tubus áron találkoztam vele. Egy 150x60-as háttérhez 10 darabot használtam el.

 

- Hőlégfúvó használata ajánlott, a hungarocell habgolyócskáinak lesimítására szolgál, viszont azok nagyon sűrű csemperagasztóval is eltüntethetők, de egy ilyen szerkezet egy életen át kitart. Legolcsóbbat elég venni, ami nem több 3-4 ezer forintnál.

 

Egyéb kellékek: A fúróba befogható keverőszár megkönnyíti a munkát és sok időt és fáradtságot megspórolhatunk vele, 1-2 ezer forintot megér, és csak egyszer kell megvenni. 
Szükségünk lesz, valamire, amivel alaposan szétkenhetjük a ragaszót a hungarocell rétegek ragasztása közben, például, lehetőleg tiszta, ecsetekre; és egy tálra, amiben kikeverjük a ragasztót.

 

Ha minden szükséges anyagot beszereztünk, akkor lehetőleg szabadnapon, délelőtt, hozzá is láthatunk a munkának.

Ha tehetjük, olyan helyen végezzük a hátterezést, ahol tudunk szellőzést biztosítani, és elég meleg van ahhoz, hogy a ragasztó gyorsabban száradjon, szabadtéren lehetőleg ne végezzük, mert a Polifoam darabokat a szél nagyon könnyen elfújja és az egész udvar tele lesz fehér kis gömbökkel.

 

Valamint ajánlott egy fóliával letakarni a padlót és betömni/eltakarni azokat a réseket ahova a kis Polifoam darabok beférnek.

 

1.Ragasztás: A hungarocell táblákat szilikonos ragasztó segítségével úgy ragasszuk össze, hogy a ragasztót alaposan kenjük szét, a lapok teljes felületén, mert ha nem így teszünk, akkor a később kifaragott minták leválnak.

 

Figyeljünk oda, hogy a lehető legnagyobb átfedéssel ragasszuk a lapokat egymásra! A hátteret fektessük le és rakjunk rá pl. székeket, hogy a lapok jobban össze legyenek préselve, de vigyázzunk, hogy be ne nyomjuk a lapokat!

 

2.Faragás: Ha a ragasztó megszáradt (10-15 perc) múlva nekiláthatunk a minták kifaragásának, de mielőtt neki esnénk, rajzoljuk fel a lapra a kialakítandó formákat.

 

Először a formák mentén egy 1-2 centis bemélyedést vágjunk, és a formákat a körvonalakkal párhuzamosan mélyíteni, hogy a korábban felrajzolt formák nehogy eltűnjenek, de ezeket a vájatokat ne felejtsük el a vége felé eltűntetni!

 

A formákat igyekezzünk úgy kialakítani, hogy ne legyen két egyforma, apróbb bemélyedések és különböző méretek segítségével, de nagyobb barlangokat lehetőleg ne tervezzünk, mert befolyásolhatják az akváriumban a víz köráramlását!


Az üvegvastagság miatt a tábla széléből még le kell vágni, még mielőtt ragasztóznánk.


Ha így alakítjuk ki a hátteret, akkor, az befelé mélyülő hatást kelt és nagyobbnak érzékeljük a teret. Faragásnál mindegy, hogy mivel faragunk, PVC vágó, bicska, csak legyünk nagyon óvatosak, nehogy megsebezzük magunkat!  oldalnézet                         felülnézet

 

3. Simítás: Ha készen vagyunk a faragással, jöhet a formák lesimítása. Hőlégfúvó segítségével menjünk végig a háttér felületén, hogy eltüntessük a határozott széleket és a Polifoam golyócskákat, de előtte akár egy kisebb darabon is kipróbálhatjuk. Arra figyeljünk, hogy ne olvasszunk túl közelről.

 

4. A csemperagasztó keverése: Érzéssel kell, egyáltalán nem nehéz, érdemes előtte egy próbát tartani, úgy hogy egy adag porhoz adjunk mindig egy kicsivel több vizet, addig, amíg nem válik könnyen kenhetővé, de törekedjünk arra, hogy ne legyen olyan sűrű, mert akkor nem fedi be rendesen a formák felületét és arra is vigyázzunk, hogy nagyon folyós se legyen, mert akkor lefolyik a formákról.

 

5. Színezés: Ha merevítés van az akváriumban, akkor még mielőtt festésbe fognánk, vágjuk fel a hátteret, a bemélyedések mentén, annyi darabra amennyi ahhoz kell, hogy az egyes darabok egyenként beférjenek az akváriumba, majd a csemperagasztó felvitelekor toljuk újra össze. Háttér hátulját és oldalait nem kell bekenni.


Több (2-3) rétegben vigyük fel a ragaszót, és köztük hagyjunk minél hosszabb száradási időt.


Természetesen az alsóbb rétege(ke)t nem kell színezni, mert azok, úgysem fognak látszani, ha alaposak vagyunk.
Ha szeretnénk, a háttér oldalait is vékonyan lekenhetjük. A kívánt mennyiségű csemperagasztót keverjük össze alaposan, majd adjuk hozzá a színező port és utána megint keverjük össze. Az ecsetnyomok eltüntetésére figyeljünk oda!

 

Tapasztalataim szerint sárgából többet kell használni, mint a sötétebb színekből.

 

Tippek:
- A minél nagyobb színvilág elérése érdekében dolgozzunk 3 színnel.

- Használjunk többféle ecsetet: barna festéséhez egyet, sárga festéséhez egyet, és a két szín keveréséhez egy harmadikat.

- A minták között sötétítsünk, hogy nagyobb kontraszthatást érjünk el.

- Keverjük a színeket a formákon belül is, a formák felső része legyen világosabb, mintha felülről fény érné.
- A fentebb lévő formák legyenek világosabbak, a lentebb lévők pedig sötétebbek.


6. Elhelyezés: Ha megszáradt a csemperagasztó, rakjuk be az akváriumba és a korábban használt szilikonos ragasztóval ragasszuk össze a formákat és a kész hátteret az akváriumba. Csemperagasztóval kenjük le a bemélyedésekben található réseket, hogy azok ne látszódjanak. Ekkor érdemes újságpapírral letakarni az akvárium üvegét, hogy a ragasztó ne fröccsenjen rá.

 

Ha ez megtörtént, várjunk 1,5-2 napot, amíg megszárad a ragasztó, majd töltsük fel az akváriumot vízzel és működő szűrők mellett várjunk. 
3-4 nap múlva cseréljük le az összes vizet, mossuk át a szűrőket, töltsük fel újra az akváriumot és nekiláthatunk az akvárium berendezéséhez.

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
nermal93

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 1700 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top