Hirdetés


Üveg hozzávalók

  •  Adott egy 65 cm hosszú, 32 cm magas és 35 cm mély akvárium, 4-es üvegből, AquaSilicon-nal ragasztva, aljára építve, 5cm lelóg a bútorról de nem okoz problémát.
  •  47mm  széles kamraelválasztó üveglapok: 2db 236mm hosszú 2db 213mm hosszú  2db 186mm hosszú
  •  1 db 644mm széles 320mm magas hátlap

 

Tervrajz
 

Az üveglapokat az akvárium két szélétől számítva 8-8 cm-re ragasztjuk be az akvárium hátfalára a rajz alapján eltolva, hogy a víz az összes rekeszen keresztüláramoljon középen kb 12cm marad. Ez a hely elegendő lesz a pumpa és a fűtő elhelyezésére. Egy nap száradás után beragaszthatjuk a hátlapot. Ezt az üveglapot csak az alján kenjük be ragasztóval! A már berakott keskeny üveglapok élére pontos szilo csíkot húzunk és ezekre helyezzük rá a 6mm-el kisebb hátlapot úgy, hogy lehetőleg 3-3 miliméterre legyen az oldalaktól. Ezen a résen áramlik hátra a víz és kosz!


Miután ez is megszáradt, egyfajta pala követ használtunk háttérnek. Kiválóan lehet hasítani illetve, flexxel méretre vágni, természetes hatása van és nem enged semmit, nem színezi a vizet. Előtte azonban ajánlott lemosni, beáztatni. Biztos, ami biztos!

A háttér

 

A háttér

 

Amint az már a hátteret bemutató képen is látszik, itt már minden szűrőanyag benn van a helyén és a kifolyó ág is jól látható.

Szűrőanyagok, pumpa

 

 

Szűrőanyagok, pumpa, fűtő



Szűrőanyagnak kék mattenszivacsot, egyszerű krumpliszsákot, némi kerámia gyűrűt és perlonvattát használtam. Ahogy a képen is látszik a pumpa a két legbelső kamraelválasztó üvegcsík közé kerül. Innen szívja a vizet mindkét oldalról a 3-3 miliméteres résen keresztül, majd a szűrőanyag megszűri és megy vissza a tiszta víz az akváriumba. Ugyanebbe a rekeszbe lehet eldugni a fűtőt is, így az sem fogja rontani a látványt többé. 

A pumpa egy olasz gyártmányú Micra névre hallgató szökőkútszivattyú. Gyártója a Sicce. Mindössze 6 Wattot fogyaszt. Ezt egy soproni állatkereskedésben vettem 3900 Ft-ért és van rá 2 év garancia. 5 fokozat közül lehet választani, de mivel ennek a módszernek a lényege, hogy a víz minél lassabban áramoljon keresztül a szutykot felemésztő baktériumokon keresztül, ezért nem érdemes maximumra állítani, ami egyébként 400 liter/óra. Személy szerint az arany közép mellett döntöttem tehát  a pumpa 3-as fokozaton üzemel. 
 

Ahhoz, hogy a vizet visszanyomja az akváriumba egy vékonyabb csövet használtunk és kissé behajtva, a víz alatt érkezik meg a víz így elkerülhető az idegtépő csobogás. Jogos lehet a kérdés hogy akkor hogy kerül oxigén a vízbe? A jelenleg nem használt Aqua El fan2-es belső szürőről levettem a terelőt és ráraktam a cső végére. Enne a típusnak a terelő csatlakozóján van egy lyuk amire vékony csövet húzva, azt kivezetve, levegőt is juttat a vízbe. A középen érkező buborékok a kékesfényű Phillips Aquarelle csőnek köszönhetően nagyon látványosak. Az hogy a víz az akvárium teljes magasságában szívódik hátra majd középen érkezik vissza az is az előnye, hogy a víz teljes egészében mozog és minimálisra csökkenthetjük a holtterek kialakulását.

Mindezek után az akvárium berendezésre került, lehetőleg úgy, hogy a két rést ne nagyon takarjuk el.  Használjunk olyan köveket amik színben passzolnak a háttérhez.
 

Ez a módszer segített megszabadulni a fonal algától, szépen nőnek a növények kristály tiszta a víz és a halak is jól fejlődnek. A hatalmas szivacsfelületnek köszönhetően óriási bacikultúra alakult ki. Ilyen felületet ekkora akvárium esetén semmilyen gyári szűrő nem tudna biztosítani.

Ajánlom mindenkinek! Egyszerű, olcsó és nagyon hatásos!

A végeredmény szemből

A végeredmény szemből

 

Jobb oldal

Jobb oldal

 

Bal oldal

Bal oldal

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Kozák Enikő

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 3724 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top