Hirdetés

Kedves olvasóim!

Torkos Róbert vagyok. Félévi munkán vagyok túl. FÉL ÉV!!! De megérte!

Alább megosztanám Veletek az akváriumom építésének mozzanatait. Építettem már néhány akváriumot, de ehhez foghatót még nem. Nem vagyok szakértője vagy mestere az építési folyamat egyik részének sem, csupán egy barkácsolni szerető, kissé megalomán akvaristaként írok.

Amikor hozzákezdtem, és tanácsokat kértem Tőletek, többen kértétek, hogy ha majd készen lesz, osszam meg Veletek tapasztalataimat. Ennek teszek most eleget.

Kezdjük hát…

Mi kell egy ekkora akvárium megépítéséhez?
 

  •  szorgalom, fanatizmus (ami csak részben helyettesíthető pénzzel ez esetben)
  • segítség, jó barátok
  • pénz
  • idő


Lévén, hogy pénzem és időm nagyon kevés van, a másik kettővel kellett kompenzálnom a hiányt.


1. fejezet. A kezdetek.

Először költségvetést csináltam. A vágy, az elképzelés már megvolt. Ha most egy 1000 literes akváriumot ’rendel’ az ember a nappalijába, úgy, hogy az bútorozott, szűrt, megvilágított, behalasított stb. formában ’kulcsra készen’ várja, 1-1,2 millió forintjába fog fájni. A neten ilyen árakat látok. Ahogyan számoltam, Ezeröcsi, tehát ez az óriási akvárium, amit építettem, ezzel a bútorzattal 1,5 - 2 millióba is kerülhetne, ha mindent megrendel az ember és közben elutazik pár hónapra.

Közalkalmazott vagyok…. Ez gondolom mindent elárul. Ilyen költségeket nem vállalhattam fel.

Amiért mégis belekezdtem az az volt, hogy adódott egy egyszeri és elutasíthatatlan ajánlat. 
Megkaphatom a teljes üveganyagot a rendes ár töredékéért.

Részletes költségtáblázatot majd alább találtok, de talán az egyik legnagyobb tétel ez, ezért most kitérek rá. Ha most Szegeden árajánlatot kér az ember erre az üvegrendszerre, le fog menni hídba. 12-es üvegből, élcsiszolva a szükséges anyag, kereszt és hosszanti merevítőkkel, szűrő-terelő üvegekkel 420.000 forint. Igen, NÉGYSZÁZHÚSZEZER, ezt az ajánlatot kaptam a Szilánktól. Máshol persze kaptam később olcsóbbat, kézi csiszolás stb., de 250 alatt nem volt árajánlat.

A soha vissza nem térő ajánlatom ezt az üveget 65.000-ért szállította. Ennyiért sajnos sem én még egyszer, sem Ti nem tudtok üveget szerezni, tehát ha bele akartok fogni, vagy én legközelebb építek valamit, ennek a többszörösével kell számolnunk.

Ez indított el. E nélkül nem vállaltam volna. Így kalkuláltam max fél millió forinttal, de ennél jóval kevesebb lett a végeredmény, hála a segítségnek és a szorgalomnak. Sok barátom segített, és itt mindenkit nem sorolhatok föl, de akik végig ott voltak, minden mozzanatnál, emeltek, ragasztottak, megint csak emeltek, felhordtak, fúrtak, emeltek még egy kicsit, vagy éppen porszívóztak, főztek, pakoltak fél éven át majdnem minden nap, este, éjjel, még hétvégén is, párom Faddi Anita és barátom Hideg Nándi voltak. Köszönöm nekik a sok áldozatot!

Elnézést, hogy kissé patetikusra sikeredett ez a fejezet. Olyan ez, mint egy könyv befejezése. Egészében látja az ember a mű teljes útját a megvalósulásig.

És nem túlzok, ha azt mondom, ha magatok akarjátok csinálni, kössétek fel a gatyát! Egy 1500 literes saját kezű megépítése nem háromszor annyi munka, mint egy 500 literesé. 10-szer annyi!!!

Ha mégis hozzáfogtok, remélem, segít az alábbi írás. Ha már csináltatok ilyesmit, tudjátok, miről írok és miért írok ekkora pátosszal.


2. fejezet. Az első lépések.

Statika. Erről már sokat írtatok az adott fórumokon, nem fogom túlragozni a dolgot, pedig nem volt egyszerű. Egy statikus ismerősöm, Mérfalvi Nándor segített tanácsaival. Tervrajzok nem voltak fellelhetők, pedig 93-ban épült tégla építésű társasházról van szó. Az akváriumot 35 cm-es tartófal mellé terveztük, 60 cm-es gerendaosztású (E gerenda) födémre, természetesen gerendákra merőlegesen, a gerendák tövére ültetve.

Teljes tervezett súly: 2300-2500 kg.

Részletesen, kerekítve:

  •  üveg: 250 kg
  •  víz: 1300-1400 kg
  •  homok: 120 kg
  •  kövek: 150-160 kg
  •  szűrőrendszer (egy 330 literes külön szűrőakvárium): 350 kg
  •  bútor: 200-250 kg


Az akvárium méretei kerekítve: 300 x 70 x 70, ami azt jelenti, hogy a súly 60 cm-es osztásnál minimum 5 gerendán nyugszik. Nem történhetett baj.

Azért túlbiztosítottuk. Olyan állványt készítettünk, ami a tartófalra vitte a súly 2/3-át.

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Torkos Róbert

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 4704 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top