Hirdetés

Gyakran az az oka, hogy nem kapunk valami kórt az elõforduló baktériumoktól és parazitáktól, hogy azokat az immunrendszerünk ellenõrzése alatt tartja. Valójában az egyik forrás amibõl a fertõzés és elhalálozás származhat az, hogy az immunrendszerünk nem tanulta még meg, hogyan kezelje az új baktériumot vagy parazitát. Ez az oka, amit már jónéhányan hallottunk, hogy egy új egészséges hal betelepítése után néhány nappal vagy héttel más halak elpusztulnak. Az új hal már ellenálló volt a benne található baktérium, parazita vagy mindkettõ ellen, azonban a többi halnak az akváriumban még nem alakult ki az immunrendszerében a védettség. Természetesen ez visszafelé is igaz és legtöbbször ez az oka, hogy egy új egészséges hal, mituán betettük az akváriumba karanténozás nélkül gyakran beteg lesz vagy elpusztul. 

A karantén célja: idõt adni bármilyen veszélyes baktériumnak vagy parazitának, hogy az újonnan beszerzett halunkat megbetegítse vagy elpusztítsa. ( Ha az új hal elpusztul, akkor vele pusztulnak a baktériumok és paraziták is.) idõt adni az új hal immunrendszerének, hogy alkalmazkodjon az új baktériumokhoz, paraztiákhoz, amik az akvarista többi akváriumában találhatóak eldönteni, hogyha az új hal hordoz valami parazitát, baktériumot, veszélyes lesz-e az akvarista többi halára. 

Amikor új halat veszünk elõször tegyük egy a többitõl elkülönített akváriumba és ha megoldható akkor külön szintre a többi akváriumtól. Használjunk hozzájuk külön vödröt, hálót, csöveket, stb., és ezeket a dolgokat ne használjuk más akváriumoknál. Az elsõ lépés, amit én csinálok, hogy a halat(kat) egyedül hagyom, megbizonyosodom róla, hogy rendesen esznek és megfigyelem õket legalább 2 hétig. 

Ha a vízhõmérséklet 26 fok vagy azt meghaladja a paraziták és a baktériumok nagyon gyorsan szaporodnak. Ha az új hal nem busztul el vagy nem gyengül le 2 hét alatt, akkor a benne található baktériumok, paraziták veszélytelenek rá nézve. Ezt követõen elkezdek a müködõ akváriumból vizet adni az új hal vizéhez. Ez a víz természetesen tartalmazza a többi akváriumomban található baktériumokat és parazitákat. 

Teljesen lecserélem az új hal karantén akváriumának vizét nemtöbb, mint 3 nap alatt és folytatom a következõ napokban a többi akváriumból a víz hozzáadását az azt követõ 2 hétben. Ha az új hal továbbra is egészséges a 4 hetes periódus végére, akkor tudom, hogy nincsen semmi az akváriumomban, ami veszélyes lehetne rá nézve és viszont 

Ezután kiveszek egy halat a meglévõ akváriumaimból és összeteszem az új hallal. Erre a célra guppikat használok vagy deformálódott vitorláshalakat. Elõször úgy stresszelem õket, hogy egy vödörbe teszem nagyon kevés vízzel mintegy 4-6 órára. Utána a karantén akváriumba teszem õket további akklimatizáció céljából. (Az ok amiért stresszelem a halakat az, hogy az élõlények immunrendszere nem müködik rendesen, ha stresszes állapotba kerülnek.) Ezután további 3-4 hétig figyelem a halakat. Ha nem pusztulnak el vagy nem gyöngülnek le, akkor tudom, hogy nincs semmi a másik akváriumokban sem ami az új halamat legyengítheti vagy elpusztíthatja. A karantén periódusnak vége. 

Ebben a példában egy hal sem betegedett meg. Ha egy hal megbetegszik az akvaristának kell eldönteni, hogy meggyógyítja vagy elpusztítja a beteg halat és az új halat (ha különbözõ). Ha a gyógyítást választjuk és a hal felépül a karantén periódusnak újra kell kezdõdnie! Ennek az oka az, hogy a hal lehet, hogy csak egy hordozott paraztiától, baktériumtól betegedett meg viszont az összes ilyennek ismertnek kell lennie. 

Személy szerint én elpusztítom a beteg halat, kimosom az akváriumot, hálót, csöveket, vödröket, stb. Clorox-szal és eldöntöm, hogy másik hallal újrakezdem-e. Az ok, amiért én elpusztítom a halakat és nem gyógykezelem, hogy majdnem egyik gyógyszer sem hatásos 7,5 pH felett, nálam pedig 8 a pH. Mialatt olyan gyógyszerekkel kezelném a halat külsõ paraziták ellen, ami pH-tól független a legtöbbjük hatástalan a belsõ paraziták ellen. A korlátozott lehetõségeimmel inkább elpusztítanám a halat, mintsem hogy esélyt adjak, hogy bármilyen kórokozó bekerüljön a halodámba.

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 705 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top