Hirdetés

 

Téves az a nézet, miszerint ha nincs búvóhely, nincs agresszió sem! Az ugyanahhoz a fajhoz tartozó, legnagyobb, legfejlettebb egyed uralja a többit, ezt domináns-viselkedésnek nevezzük. A dominancia mindaddig tart, amíg egy másik erõsebb egyed nem kerül a biotópba. Ez a viselkedés, gyakorlati és társas jellegû. A domináns egyed eszik elõször, csak õ párosodik és mindig a legszínesebb. A legkisebb hal mindig a dominancia ranglétrájának a legalsó fokán áll, így állandó zaklatásnak van kitéve, minden agresszió rá irányul, ezért ideje nagy részét elbújva tölti. Ez elsõsorban az afrikai bölcsõszájú halfajokra jellemzõ.

Egyes fajok ragadozó életmódot folytatnak, kisebb méretû halakkal táplálkoznak, így ezek a fajok akváriumban egymással összeférhetetlenek. Például: dél-amerikai bölcsõszájúak és pontylazacok.

Az akváriumban gyakori eset ugyanahhoz a fajhoz tartozó egyedek agresszivitása. Ez mindig indokolt, mert a terület, vagy az ivadék védelméhez kapcsolódik. Ez faji probléma. Ezek a jelenségek azonban megfelelõ nagyságú medencékben csak kismértékben vannak jelen. Ugyanakkor egy újonnan behelyezett példányt betolakodónak, vagy eleségnek néznek és minden egyed az új "lakót" kergeti. Ez viszont stresszeli az üldözöttet és könnyen annak pusztulásához vezet. Például: a Tropheus fajok nem, vagy csak nagyon nehezen fogadnak be új egyedet egy már beált rangsorú csapatba. Az agresszió kiváltója lehet az a nõstény, amelyik nem rendelkezik érett ikrával, vagy más okból nem szaporodó képes.

Sok akváriumi halunk viselkedése tûnhet agressziónak, pl. a Tanganyika-tóból származó Lamprologus calipterus, mely faj hím egyedei más hímek csiga kolóniájából csigaházakat rabolnak, a bent lévõ nõsténnyel és ivadékkal együtt, majd késõbb az ivadékokat elpusztítják. Ez által saját génjeiket engedik tovább terjedni, míg az idegent elpusztítják.

Tehát mondhatjuk, hogy az agresszió mindenhol jelen van, de csökkenthetjük nagyobb méretû medencékkel, több búvóhellyel, egyes fajokból több példány együtt tartásával, például: Pseudotropheus demasoni.

Fodor László/egoist
AME Afrikai sügér szekció

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Super User

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 1235 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top