Hirdetés

Kovaföld

Beszerzésekor nagyon piszkos, így sokszor át kell öblíteni, amíg a víz tisztán távozik belőle. A színe hasonló a talajéhoz, és jól használható természetes hatású akvárium kialakításához. Kisebb nagyságú részei hasznosak a növény fejlődéséhez. Az aljzat legyen 2,5cm vastag, ha nincs természetes növényzet, és 5-6cm vastag, ha sok növényt telepítünk.(Magyarországon ezt a közeget ritkán használják.)
 

Folyami homok
Ez a legismertebb, általános elterjedésű akváriumi aljzat, amely természetes állapotában az egész világon megtalálható a folyamokban, a folyókban, a tavakban és az óceánokban. Színe általában sárgás-aranyos barna, és alapvetően ugyanaz az anyag. Amely legtöbb vízparton előfordul. Beszerzés után alaposan át kell mosni, ami meglehetősen piszkos munka, mivel az apró részei mindenfelé szétszóródnak. A növények képesek fejlődni benne, de nem mindenféle fajnak felel meg egyformán. Sűrű növényzetű akváriumban a folyami homokot egészítsük ki növényi táptalajjal és használjunk fűtőkábelt, hogy az aljzat befulladását megelőzzük.
 

Színes kavics
A színezett kavics széles választékba áll az akvaristák rendelkezésére, mindenféle színben kaphatók, a feketétől a meghökkentő rózsaszínig. Főként a dekorációs vagy bemutató akváriumokban használják, és fel tudja élénkíteni az olyan medencét, amely nem kellően világos. A világos színű kavicsok serkentik az alganövekedést, és ezért gyakran kell tisztítani. A fekete kavicsok szépen mutathatnak a természetes stílusú akváriumokban, és kiemelik a halak és a növények színét. Az akváriumba helyezés előtt át kell mosni a színes kavicsokat, mert sok festék leválhat a kavicsdarabogról a csomagban.
 

Homokkő
A szemcsés homokkő alkotórészei a finom homok és kis kavics (2-3mm) szemcseméret között változnak, amely elég finom szemcsés ahhoz, hogy a növények gyökeresedéséhez, növekedéséhez megfelelő legyen.
 

Összefoglaló

Az aljzat típusa

Előnye

Hátránya

Gyöngykavics

Egyszerű a tisztítása, minden hal számára megfelelő és biztonságos.

Túl durva néhány növény fejlődéséhez

Kovaföld

Olcsó, természetes kinézet, jó a növények növekedéséhez

Át kell mosni beszerzés után, hogy eltávolítsuk a piszkot.

Folyami homok

Természetes kinézet, mindenféle akváriumban használható.

Eldugulásra hajlamos, a részecskék könnyen a szűrőbe vagy a motorba juthatnak.

Színezett kavics

Élénkíti az akváriumot, népszerű a gyerekek körében.

A színek idővel elhalványulnak, a világos színek serkentik az algaszaporodást.

Szemcsés homokkő

Elég apró szemcsés a növények rögzítéséhez.

Beszerzésnél koszos lehet.

 

 Kövek az akváriumba:

 

Melyik a legjobb kőfajta az egyes akváriumtípusokhoz?

KŐ TÍPUSA

 ELŐNYE ÉS KORLÁTAI

Lávakő

Minden típusú édesvízi akváriumhoz, beleértve a lágy vizűeket is, mint az amazonasi élettértípusakat, valamint a tengeri halakhoz és korallszirtes medencékhez.

Palakő

Minden típusú édesvízi akváriumhoz, beleértve a lágy vizűeket is, mint az amazonasi élettértípusakat, nem megfelelő tengeri akváriumokba, mivel nem természetes összetevője a zátonyok környezetének.

Görgeteg kövek

Minden típusú édesvízi akváriumhoz, beleértve a lágy vizűeket is, mint az amazonasi élettértípusakat, nem megfelelő tengeri akváriumokba, mivel nem természetes összetevője a zátonyok környezetének.

Gránit

Minden típusú édesvízi akváriumhoz, beleértve a lágy vizűeket is, mint az amazonasi élettértípusakat, nem megfelelő tengeri akváriumokba, mivel nem természetes összetevője a zátonyok környezetének.

Homokkő

Minden típusú édesvízi akváriumhoz, beleértve a lágy vizűeket is, nem  megfelelő tengeri akváriumban, mert nem életszerű, és mivel a kalciumban gazdag sziklák előnyt éleznek

Mészkő

Néhány édesvízi akváriumhoz, amelyben a halak a természetes életterükben is kedvelik a pH8 körüli szintet, használható tengeri akváriumokhoz, annak a pH-pufferkapacitás miatt,, de nem néz ki olyan hitelesen, mind mást tengeri környezethez illő kövek.

 

Lávakő

A lávakövek természetes anyagok, melyek a manapság már kialudt tűzhányókból származnak,nagyon gyorsan veszik fel a hőt.

Nagyon kedvelt a grillezők körében is.
 

 

Mészkő

A mészkő jellemzően monomineralikus (egyásványos) üledékes kőzet, aminek legalább 90%-a, CaCO3 azaz kalcit vagy aragonit. A fennmaradó rész főleg más karbonátásvány, kvarc vagy kova, agyag és szerves anyag. Ahogy nő a mészkő dolomittartalma, a kőzet fokozatosan dolomittá alakul.

 

 

Palakő

A palakövet sokféleképpen lehet hasznosítani az akváriumban. Építhetünk belőle barlangot vagy egyes akvaristák az akvárium hátsó üvegfalára ragasztva hátteret készítenek belőle.  Többféle színben is van.

 

 

Homokkő

A homokkő üledékes kőzet, a mechanikus üledékek csoportjába tartozik, a kutatók egy része törmelékes vagy detritális üledékként határozza meg. A homokkő a 2,0-0,06 mm szemcseméretű elemekből áll, melyeket kötőanyag ragaszt össze. Az üledékképződés folyamatát szedimentáció-nak nevezik.

 

 

Görgeteg kő

Ezek a kerekedett kövek folyókban és folyamokban találhatóak, tompa, kopott széleik miatt jó választás az akváriumba. Halomba rakva instabilak.

 

Gránit

A gránit a leggyakoribb mélységi magmás kőzet, a leggyakoribb savanyú kőzet.
Neve a latin granum = szemcse szóból származik.
Előszeretettel használják az akvaristák. Ebből is lehet hátteret csinálni. Ha a vízbe van akkor úgy néz ki mint a márvány.
 

 

Fa az akváriumba:


Egy szépen berendezett akvárium kelléke lehet a fa. Ezt a dekorációs elemet szinte kötelező betenni egy Amazonast utánozó medencébe. A fából lassan kioldódó csersav nem csak a vízkémiában lehet segítségünkre, hanem búvóhelyet, ikrázóhelyet is nyújt.

A dekorációs fa beszerzésére két lehetőség kínálkozik.

Az egyik, hogy díszállat-kereskedésben vásároljuk, a másik, hogy magunk gyűjtjük be. Az első esetben a kínálat a vasfa és mahagóni gyökérre korlátozódik. Az első nagyon fontos lépés a fa megtisztítása. Erős vízsugárral, esetleg dörzskefével kell eltávolítani a szennyeződéseket, majd áztatni, többször cserélve a vizet. A vasfa áztatás nélkül is lesüllyed. A mahagóni gyökerekből nagyobb darabok is vásárolhatók fajsúlyát tekintve könnyebb a vasfánál, ezért áztatni kell, csak ez után lehet behelyezni az akváriumba.

A másik megoldásnál magunk keresünk dekorációnak megfelelő fát. Ez lehet az alaposan kiszárított és minden laza darabjától megtisztított szőlőtőke. Kellő mechanikai tisztítás után áztatni kell, súlyokkal kényszerítve a víz alá. A közben cserélni kell. Sajnos a megfelelő állapot eléréséhez több hét szükséges. Az a tőke, amelyik közben penészedésnek indul nem megfelelő, azt ki kell selejtezni.

Szintén nagyon jó fa a folyópartokon begyűjthető fűzfa. Ezek legtöbbje már lesüllyed a víz alá, vagy abból alig emelkedik ki. Csak azokat a darabokat vigyük haza, amelyek szépek, nem korhadnak. Először a mechanikai szennyeződéseket kell eltávolítani, majd forró vízben kifőzni. Az áztatás csak abban az esetben szükséges, ha nem süllyed a víz alá. Minden áztató vízbe ajánlatos gyógyszertárban beszerezhető fertőtlenítő szert tenni.

A behelyezett fa először színezheti a vizet, amennyiben ez zavaró, a szűrőbe helyezett aktív szén segít megkötni a színező anyagot. A fát kedvelik az algaevő halak, az azon növő algát rendszeresen leszedik olyannyira, hogy maga a fa is lassan elfogy. A fadekoráción megtelepedhet a forrásmoha vagy vízipáfrány így még életszerűbbé téve az akvárium berendezését.

Forrás: Akvarista.hu fórum hozászolások, http://www.freeweb.hu/hobbiallat, saját tapasztalatok, Jeremy Gay: A tökéletes akvárium, és baráti tapasztalatok.

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Péter

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 1002 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top