Hirdetés


A tengeri akváriumokban világításként többnyire nagy fényhasznosítású T5-ös lámpákat vagy fémhalogén lámpákat használunk, illetve mostanában néhányan próbálkoznak a ledes világítással. Napjainkban a T5-ös világítás egyre inkább elterjed, mondhatjuk hogy fénykorát éli, míg a fémhalogén világítás lassan háttérbe szorul.
Bármilyen világítást választunk akváriumunk fölé, általában egy beállt tengeri akváriumot 8-10 órán keresztűl célszerű megvilágítani. Új akvárium beindításánál célszerű 4-5 órányi megvilágítással kezdeni, majd ezt fokozatossan, egy-két hetente az algásodás mértékétől függően, 1/2-1 órányi időtartamot emelve a világításon, elérni a kívánt 8-10 órát.

Áltlában az alacsonyabb akváriumok /40-60cm/ megvilágításához lehet illetve szoktak T5-ös lámpákat használni. A T5-ös lámpák előnye a fémhalogénnel szemben, hogy a külömböző színű csövek kombinálásával, az akváriumot a leginkább nekünk tetsző módon tudjuk megvilágítani, és hogy a fény teljesen egyenletesen oszlik el az akvárium teljes vízfelületén. Valamint a T5-ös világítás sokkal kevésbé melegíti a vizet.
Ilyen T5-ös lámpák pl.: Az ATI cég Németországban gyártott Powermodul lámpacsaládja. Ezek a lámpák 4, 6, 8 és 10 csöves változatban készülnek. Ezen lámpák közül /de más cég lámpái esetén is/ a tengeri akvarisztikában leginkább a 6, 8 és 10 csöves változatokat érdemes használni. A 4 csöves változat inkább az édesvizi akváriumokhoz alkalmas. /De kompromisszumokkal akár 4 csöves lámpával is tud már működni tengeri akvárium. Erre is látni jó példákat./   
Az ATI Powermodul lámpákban ideálisan elhelyezett aktív hűtést szolgáló ventillátorok az akvárium vízfelületétől elszívják a meleg levegőt. Ami főleg a nyári nagy melegben előnyös lehet, hogy a víz ne melegedjen túl. Emellett az aktív hűtéssel 15%-al nagyobb fényerő érhető el, mivel a fénycsövek állandóan a legoptimálisabb hőmérsékleten tudnak működni. Két csövenként egy ventillátor van beépítve.
Az ATI cég másik ilyen T5-ös lámpacsaládja a Sunpowerlámpák. Ezek sokkal kedvezőbb árfekvésűek,  viszont csak 4 és 6 csöves változatban készülnek. A Sunpowerek közül inkább csak a 6 csöves lámpákat érdemes tengeri akvárium fölé elhelyezni. Itt a 4 csöves lámpában 1 db. ventillátor, míg a 6 csöves lámpában 2 db. ventillátor helyezkedik el.
  


  

Ehez hasonló T5-ös lámpák még pl.: a Korallen-zucht Coral Light T5-ös lámpái, valamint a Giesemann Matrix T5-ös lámpái.

Ezekhez a T5-ös lámpákhoz többek között az alábbi fénycsöveket érdemes használni:

- Alapvilágításnak használhatjuk: az ATI Aquablue Special /12000 k/, a Korallenzucht Coral Light New Generation /14000 k/ vagy a Korallenzucht Coral Light /10000 k/ fénycsöveit.

- Kiegészítő kék világításként: az ATI Blue plus /intenzív kék/, ATI Atinic /ibolyaszínű-kék/ vagy a Korallenzucht Coral Light Superblue /20000 k/ csöveit használhatjuk.  Ezek a csövek az akváriumban lévő korallok, halak és más élőlények zöld színárnyalatait emelik ki.

- Kiegészítő rózsaszín világításként: az ATI Pro color vagy az erősebb, intenzívebb színű Korallenzucht Fiji Purple csöveit használhatjuk. Ezek a csövek az akváriumban lévő korallok, halak és más élőlények piros színárnyalatait emelik ki.

A T5-ös lámpákba való fénycsövek gyártótól függetlenűl négy féle méretben kaphatóak: 24W /kb. 55 cm/, 39W /kb. 85cm/, 54W /kb. 115cm/ és 80W /kb. 145cm/.
 

Vannak akik szinte túlzásba viszik a világítást az akvárium fölött. Erre példa: egy német "megszállott ATI mániás" akvarista, Josef Frotz 1200 literes /200×100×60, hossz×mélység×magasság/ akváriumában így néznek ki a korallok. A világítása egy kicsit!!! lehet hogy túlzás:
2db 4x80 Wattos Powermodul
1db 6x80 Wattos Powermodul
2db 4x39 Wattos Powermodul
Az ebben lévő fénycsővek:
10 db ATI Aquablue special 80 Watt
4 db ATI Blue plus 80 Watt
6 db ATI Aquablue special 39 Watt
2 db ATI Blue plus 39 Watt    

Néhány kép Josef akváriumáról:
 

 

 

 

 

 

 


  

Azt gondolom, hogy a képek magukért beszélnek.

A fémhalogén lámpákkal könnyen be tudunk világítani mélyebb /60 cm feletti/ vízmélységű akváriumokat is, hátrányuk viszont hogy viszonylag sok hőt termelnek, ami nyáron hátrányos lehet, mivel a korallok 26-27 fokos vízhőmérséklet felett károsodhatnak. Igaz ez kiküszöbölhető. Jobb esetben egyszerű ventillátorok felszerelésével, rosszabb esetben akváriumklíma beüzemelésére is szükség lehet. A fémhalogén lámpatesteket gyakran kombinálják  T5-ös fénycsövekkel. Ebben az esetben általában kék, esetleg rózsaszín T5-ös csöveket szoktak használni. Ilyen kombinált akváriumi világítások pl.: a Gisemann cég Infiniti lámpái.

  

 A fémhalogén lámpákba való HQI izzók méretei: 70W, 150W, 250W, 400W, és 1000W-os izzó is létezik.  

Egy dolgot biztosan leszögezhetünk, hogy minden egyes tengeri akvárium, akárcsak az édesvízi akváriumok egyedi, sajátos élőközösséget alkotnak. Persze vannak általánosságok, amiket érdemes követni, de minden egyes akvárium világítását célszerű az összes adottság figyelembevételével összeállítani. Az a világítás, ami az egyik helyen beválik, és tökéletesen működik, nem biztos, hogy máshol is tökéletesen működni fog. Mindenkinek sok sikert kívánunk a megfelelő világítás kiválasztásához és összeállításához. Ha bármilyen kérdés merül fel a témával kapcsolatban, szívesen állunk rendelkezésére mindenkinek.


Írta: Ficza Károly (fic)

korallosakvarium.hu/

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Ficza Károly

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 810 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top