Hirdetés

 

 

Sajnos a tartási körülmények alapvetően befolyásolják az állatok felnőttkori nagyságát. Sok esetben tapasztaltam hogy nem megfelelően táplált állatok már az ivarérettségi korba érnek, ám testük nagysága kívánnivalót hagy maga után.

Ez alapvető probléma lehet a párzási időszakban. Az akváriumi körülmények között használt, nem megfelelő táplálék egy igen komoly probléma forrása lehet, az emésztőszervek fejlődése kapcsán. A másik nehézség, hogy egy alultáplált hím a legtöbb esetben egyszerűen nem tud megbírkózni a sok esetben nála nagyobb testű nősténnyel.

A ráják esetében a "havi ciklus" 90 napos rendszerességgel tapasztalható.  A ciklus megérkezését az alapján fogjuk észre venni, hogy nőstény rájáink többet úsznak a vízfelszín közelében, és nem csak az akvárium alján töltik a napjaikat.

 

 

A hímek ezen időszak alatt intenzíven "hajtják" a nőstényeket. Folyamatosan a testükbe harapnak mellyel sérüléseket okoznak a szélső uszony rétegben, valamint a faroktőnél lévő uszonyokban.  Időnként darabokat szakítanak ki a testükből, amely természetes a párzási időszakban. Ettől természetesen nem kell megijednünk, mert ezek a bár időnként csúnya sérülések, néhány hét elteltével teljesen begyógyulnak. Ez egy természetes folyamata az udvarlási időszaknak.

A párzáskor a hím rája a nőstény alá úszik, és kb 10 másodperc elteltével már túl is van az aktuson, melyet remegő teste jelez.  A nőstény hüvelynyílásán a párzás után fehéres színű kitüremkedés látható max. 1-2 óráig, valamint a vízben apró, fehér színű váladék lebegése figyelhető meg.

Az adott héten akár többször is megtörténik a megtermékenyítés.  Ez után néhány nap múlva a hím már nem mutat különösebb érdeklődést a nőstény iránt, legalábbis mindenképpen lanyhul a "kergetőzési" kedve.

 

 

A megtermékenyített ráják (fajon belüli eltérésekkel) 90-100 napig hordják kicsinyüket a nőstény faroktőnél lévő üregeiben. A 2. hónapban már szabad szemmel is látható a háton lévő 2 dudor, ami alatt ott lapulnak a kis utódok. 

A fejlődő ráják az anyjuk méhében szabadon úszkálnak a magzatvízben. Az anya a méhben lévő kis milliónyi "csáp" segítségével eteti a kicsiket, melyeket azok szabályszerűen "nyalogatnak " a méh üregekben. A táplálék az anya szervezetéből így jut el az utódokhoz. Ezt a születésük előtti hetekben ultrahang segítségével szemmel is láthatjuk.

 

 

Az utódok egészségi állapotáról, mennyiségéről leg egyszerűbben egy ultrahang készülék segítségével győzödhetünk meg. Fontos azonban hogy az utolsó hónapban lehetőleg ne tegyük ki túlzott sokkhatásnak az anyát! Semmiképpen se helyezzük át másik akváriumba, valamint ha nagyon zavarják őt más halak a társas akváriumban, inkább azokat távolítsuk el.  A terhes rájának nyugalomra van szüksége, ugyanis könnyen fennáll az elvetélés esélye. 

 

 

A ráják első vemhesség esetén 1-3 utódot hoznak a világra, majd később akár 8-10 kis rája születésére is számíthatunk!

 

 

Amennyiben látjuk a párzást és megbizonyosodunk arról hogy ez pontosan mikor történt, akkor 90 nap elteltével szímíthatunk a kis jövevények születésére. (a 90 nap pl. az Itaituba P14-esetén általában 100nap).

A legtöbb esetben éjszaka születnek meg a kis ráják.

Az anya jellemzően nem bántja a kicsiket, de születésük után mindenképpen érdemes őket külön, egy steril, aljzat mentes akváriumba elhelyezni, hiszen a kis ráják külön törődést igényelnek.

Az első 1-2 hónapban napi 4-5 alkalommal érdemes etetnünk őket. Születésüket követően néhány napig még a hasukon látható szizacskóból nyerik a táplálékukat, de lassan elkezdenek enni az általunk biztosított eleségből is.

Sajnos ez az a pont, ahol nagyon el lehet rontani a rájáink tartását!  Amit a kis megszületett ráják megszoknak az első hónapokban, utána szinte majdnem biztos hogy csak ezen az élelmen tudjuk nevelni őket, felnőtt korukig!

Éppen ezért fontos hogy ugyanazt az eleséget adjuk nekik, mint felnőtt társaiknak. Fagyasztott halhús, garnéla, kagylóhús. Ezek azok a táplálékok, amin egy egészséges rája fel tud nőni akváriumi körülmények között.

 

 

A tubifex és a vörösszúnyog lárva NEM alkalmas felnőtt állatok számára eleségnek, ugyanúg ymint a horgészboltban beszerzett földigiliszta sem! Bár legtöbb kezdő akvarista ezeken nevelgeti halait, azok soha nem fogják elérni a természetben megszokott méretet és jó eséllyel középtávon valamilyen bélbetegségben fognak elpusztulni a következő években és soha nem érik meg a rájáknál egyébként álatalános 20-30 éves körüli kort.

Ha picit belegondolunk, akkor logikus hogy egy felnőtt, akár 8-10 Kg-os ráját nem lehet napi szinten tubifexel, vagy hasonló silány és igen drága eleséggel etetni, és jó húsban tartani. A ráják igen jó étvégyúak és sokat esznek. Ha megfelelően akarjuk őket tartani felnőtt korukban is, és nem akarjuk hogy szenvedjenek az akváriumunkban , akkor gondoljunk rájuk már kiskorukban ebből a szempontból is.  Később már igen komoly nehézséget fog okozni a más fajta élelemre való átállás, valamint a megfelelő tápanyag és vitamin bevitel.

Tehát újszülött rájáinkat tartsuk egy külön kis akváriumban , amin lehetőleg a szülőmedence vizét vezetjük keresztül.

Érdemes egy UV szűrőt közbe iktatni, a fertőzések elkerülése végett. A megmaradt étel darabokat szívjuk le a kicsik akváriumából, hogy ne alakulhasson ki bomlástermék, ami bélfertőzéshez vezethet!  Figyeljünk arr is hogy satbilan tartsuk a 28-30 fok közötti vizünket!

Miután túl vagyunk a kritikus időszakon, az első 2 hónapon, utána már nyugodtan tehetjük őket társas medencébe, de továbbra is biztosítsuk nekik a napi 2-szeri étkezést, és figyeljünk arra hogy más halak ne egyék meg előlük az eleségeket.  Az egészséges ráják szinte mindig éhesek!  

A megszülettet kicsik, színvariánsoktól függően 6-8 cm-es méretben jönnek a napvilágra.

Jellemzően nem is hasonlítanak szüleikre a szinezettségük szempontjából.

A leopoldi fekete ráják utódjai pl barna színűek és nincsennek rajta pöttyök. A p14-es itaituba utódjai barnák, és nagy hatszögletű foltos a testük, még a szülők feketék és apró pöttyösek. 

 

 

Kb a 3. hónapban látszanak már jól a felnőtté válás jellegzetes színei. De teljesen csak a 6 hónapos korukra érik el a végső színt és mintázatot.

 

szerző: worldinvestman

www.edesviziraja.hu

www.youtube.com/stingraysworld

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Péter 30/8140910

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 504 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top