Hirdetés

Egy belvárosi, eldugott bolt legalsó akváriumában volt kb 5 db, 8-12 centis belőlük, világítás és szűrés nélkül! A halak vadul pipáltak fent a felszínen. Egy egyke pedig egy "trendi" mbunás medencében kapott helyet, ami szemmel láthatóan nem az ő világa volt a már-már idióta nyüzsgés miatt. Én egyrészt meg is sajnáltam őket, másrészt nagyon megtetszett a legnagyobb hím markáns formája. Kiváncsi voltam mit lehet kihozni ezekből a színtelen szerencsétlenekből. Sem a tulaj, sem én nem ismertük fel a fajt, csak annyit tudtunk, hogy biztos amerikai. Egy kis 75 literesbe tudtam őket otthon elhelyezni, mivel azelőtt kisebb H. lifaliliket tartottam. Gyorsan magukra találtak a halak a normális etetés és víz hatására. Hamar kivált egy pár, így a  többieket -2000 környékén, s így internet híján- a Margitszigetre kellett vinnem, mivel a környék boltjai nem akarták befogadni őket. A nálam maradt halak azonnal leikráztak. A hím viszonylag gyorsan 19 centire nőtt, ezért csináltattam nekik egy kb. kétszer nagyobb, hosszú medencét, hogy ne törjem meg a folyamatot. Sajnos saját fotóim nincsenek abból a korszakból (csak VHS valahol), de kb így nézett ki addigra a 22-23 centire nőtt hím.

Gyönyörű látvány volt ahogy egy helyben lebegett. Az úszóin szinte a szivárvány összes színe látható volt + narancssárga (ez a szín lehet, hogy csak a hímen van). Na de jöjjön pár adat és info.... Hazája Közép-Amerika (Dél-Mexikó, Guatemala, Belize, Honduras) ennek a sokáig kubainak, majd itthon amazóniainak vélt fajnak. A "kubai" jelzőt még ma is sokan használják, holott a Horn-Zsilinszky féle Akvarisztikából (C. biocellatum) legalább 30 éve tudjuk, hogy köze sincs a szigetországhoz. A valódi kubai sügér a Nandopsis tetracanthus. Korábbi génusznevei közül természetesen a Cichlasoma-t, Nandopsis-t és talán aParachromis-t említeném meg. A fajt állítólag betelepítették az USA-ba, Ausztráliába, Thaiföldre és természetesen a Margitszigetre , ahol bőven 20 centi feletti hímek is voltak még pár hónapja. Az "octo" külföldön elterjedt beceneve a Jack Dempsey. A név tulajdonosa pedig minden idők egyik leghíresebb nehézsúlyú boxolója volt, aki mellesleg az "Ölj, vagy megölnek" elv szerint tette a dolgát. És mivel nekem pont a profibox a kedvenc sportom, ráadásul a kőkemény mexikói bunyósok mindig is a szívem csücskei voltak, nem kellett sokat gondolkodnom a névválasztáson amikor  felregisztráltam az oldalra.  Azt azonban megjegyezném, hogy szerintem jellemzően a faj semmivel sem agresszívabb mint bármelyik közép-amerikai rokona. Ezt a nevet nyílván akkor kaphatta, amikor még csak pár "alap" Cichlasoma faj úszkált a világ akváriumaiban. Nem ritka eset, hogy kifejezetten gyávák, félénkek vagy szelídek. Erről külföldi fórumon is lehet olvasni. Na persze gyöngygurámi soha nem lesz belőlük, és az is könnyen előfordulhat, hogy jóval nagyobb sügérekkel szemben is felveszik a kesztyűt és le is zúzzák azt. Én úgy gondolom, hogy az esetleges gyávaság mögött az is lehet, hogy a hal nem érzi magát maximálisan otthonosan a helyén, s így akár úgy tűnhet, hogy egy olyan cellatárstól fél, akit ideális esetben gyorsan bedarálna. Talán inkább csak ráhagyja a másikra.... Na persze ez nem fajspecifikus jelenség. Méretek és ivari különbségek: A hímek általában 20 cm-re nőnek, de egyes populációknál ez 25 cm is lehet. (Ha a hím már kisebb méretben is szép színes és fekete, akkor sanszos, hogy alig fogja elérni a 18-20 centit. Ha viszont viszonylag sokáig viseli a szürkés gyerekruhát közepén egy szemfoltal, akkor jó eséllyel egy nagyobb alfajjal van dolga a szerencsésnek. Ezt ne vegye senki se ténynek, hanem inkább figyelje ezt meg és erősítse vagy cáfolja meg ha módjában áll. ) A nőstények természetesen jó pár centivel kisebbek és általában egészen a torkukig lenyúlnak a kéken irizáló pontok, míg a hímeknél a kopoltyúfedő alsó része gyakran üres marad. Idővel persze megjelenik a méretkülönbség és a hím robosztusabb felépítése.

Etetés: Ezzel általában nincs gond. Adható nekik mindaz ami más Cichlasomának. Előhelyén alapvetően vizi gerinctelenekkel, vízbe hulló rovarokkal és kis halakkal táplálkozik. Ha nem szoktatjuk idejében halhúshoz esélyes, hogy ki fogja köpni. Azt pedig nagy élmény volt látnom etetés előtt, hogy sokkal izgatottabbak lettek halaim, ha a tubifexet tartalmazó fehér edénnyel  közelítettem hozzájuk, mint amikor a sárga színű tápossal. Nem tudom az aranyhalaknak milyen memóriájuk van de, hogy a Cichlasomáknak nem 3 másodperces, az biztos. Keményen leteszteltem őket. :)  Ívás: Ha a vízzel és az etetéssel kapcsolatos alapvető igényeiknek eleget teszünk, könnyen leikráznak valamilyen lapos felületre. A nőstény elsősorban az ikrákkal foglalkozik, a hím pedig a terület biztosításával (harapását ilyenkor könnyedén letesztelhetjük ). Nálam míg a kicsik nem úsztak el, az anyjuk naponta költözette őket az előre megásott fészekbe. Nagy élmény volt ezt a minőségi ivadékgondozást látnom az állatvilágnak ezen a szintjén.

Az ikrákból a 3. napon kipattanó ivadékok kb. a 6.-7. napon fognak elúszni, és érdemes őket frissen keltett artemiával várni, vagy esetleg -az általam sohasem próbált- minőségi folyékony ivadéktáppal. Arra figyeljünk oda ha octofasciatumot, vagy akár más Cichlasomát tartunk, hogy ha a kicsik nem jutnak elég eleséghez, és együtt hagyjuk őket a szülőkkel, akkor a nagyok farok- vagy hátúszóit fogják megkóstolni (nem szimpla hámváladék evés). Ezt inkább a hím hajlandó elnézni nekik, és ha ő már kifejlett hal, jó eséllyel soha nem nő vissza az amit a kölkök lerágtak. Kb. 2 hetes korukban megpróbálkozhatunk vágott tubifexszel vagy más vágott/morzsolt felnőttkoszttal. Nem hinném, hogy lehetne a fajról rendhagyó dolgokat írni ami az igényeit, szokásait illeti. Ha korrekt körülményeket biztosítunk nekik akkor egy nagyon dekoratív hal gazdái lehetünk, amit nem nehézebb tartani mint más hasonló sügéreket. A kifejlett egyedek pedig sem túl nagyok, sem túl kicsik. Szóval ha esetleg párban tartjuk őket egy minimum 1 méter hosszú akváriumban, sok akadályt nem fognak elénk görgetni. Akinek tetszik ez a faj és szereti a klasszikus vonalvezetésű, mokány sügéreket, kezdésre(is) nagyon jó választás lehet az octofasciatum. Sarkadi Szabolcs (Dempsey)

Like-old a Facebook-on, +1-eld a Google-n, twitteld vagy osszd meg egyéb helyeken!


Written by
Sarkadi Szabolcs

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 600 vendég és 0 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top