Hirdetés

Akvarisztika

Hihetetlen, de az akvarista.hu 10 éves.

Regisztráció dátuma: 2003. 03. 24. 00:00

A tíz év történéseit, nem lehet elmondani / elmesélni.Azonban vannak tények.Vegyük ezeket sorra!

Az Index fórumain találkoztak azok, akiket az akvarisztikai érdekelt.( akik még a Ciklon légpumpát is ismerték, sőt használták is )

Ezért – ezért is – döntött Dorka és Mur, hogy egy akvarista portált indít.Megtehették, hiszen a nagy „öregek” mellettük álltak.

Köszönet érte!

Bővebben...

Mostanság bővülni látszik a Cichlasomákat és más amerikai sügéreket tartók tábora. Többek közt köszönhető ez az esetenként nemzetközi viszonylatban is ritka fajok itthoni megjelenésének. Már elég sok faj közül lehet válogatni és esetleg cikkeket is olvasni róluk itt az oldalon. Egy "alaphalról" viszont még senki nem írt. A nigrofasciatum-on és meeki-n valamelyest túlmutatóRocio octofasciatum-ról. Én régen ezzel a fajjal kezdtem el érdemben, akvarista módjára "amerikázni". Ezért is kedves számomra...

Bővebben...

Paraneetroplus (Vieja synspilus) melanurus  

hicklingi, Cichlaurus Fowler [H. W.] 1956:1, Fig. 1 [Notulae Naturae (Philadelphia) No. 288; ref. 12190] Mussell Creek, Belize River, Banking Pot, Central Farm, Belize. Holotype: ANSP 73891. Paratypes: ANSP 73892-95 (4); LACM 8990-1 (3); Science Museum, Inst. of Jamaica [ex ANSP 73896-73900] (5). Type catalog: Böhlke 1984:58 [ref. 13621]. •Synonym of Cichlasoma synspilum Hubbs 1935 -- (Conkel 1993:150 [ref. 22949], Fuller et al. 1999:428 [ref. 25838]). •Synonym of Vieja synspila (Hubbs 1935) -- (Kullander in Reis et al. 2003:646 [ref. 27061], Miller 2006:385 [ref. 28615]). •Synonym of Paraneetroplus synspilus (Hubbs 1935) -- (McMahan et al. 2010:1299 [ref. 31111] as synspila based on generic placement of synspila). Current status: Synonym of Paraneetroplus synspilus (Hubbs 1935). Cichlidae: Cichlinae. Habitat: freshwater, brackish. A „CAS” szerint még synspilus, de valószínűleg ők is hamarosan frissítik a nevet, a „ZOOTAXA” vizsgálatai miatt. A vizsgálatok bebizonyították, a melanurus és a synspilus egy faj és sajnos a melanurus maradt a név.

Bővebben...

Kevés felemelőbb érzés van egy hobby díszhal tartó életében, mint amikor a halai utódokat hoznak a világra.

Lehet ez egy egyszerű elevenszülő, egy ikrázó fogasponty, vagy akár egy diszkosz pár, ami utódok nemzésére adta a fejét.

Nem a fajtától függ a sikerélmény, hanem attól hogy ki, milyen halakra szakosodott.

AZ édesvizi ráják szaporodásának van néhány fontos szempontja, amik figyelembe vételével bárki megtapasztalhatja eme különleges élőlények akváriumi tartásnak és tenyésztésének élményét.

Az édevizi ráják 2 éves korukban körül érik el az ivarérettséget. Jellemzően addigra már elérik a felnőttkori méretük 80%-át.

A hímek kasperjei már tisztán látszanak, és a végei "kipöndörödnek". A nőstények esetében az ivarérettségnek nincsennek igazán külső jelei, csupán méretük alapján lehet következtetni a felnőt korrá válás időszakára.   Amennyiben nem tudjuk hogy a hozzánk került ráják pontosan mennyi idősek, tehát mikor születtek, úgy érhetnek meglepetések.

Bővebben...

fic cikke a tengeri akváriumok megvilágításának a rejtelmeibe vezet be.

Néhány gondolatot szeretnénk megosztani a tengeri akváriumok világításával kapcsolatban.


 Azt így bevezetőként leszögezhetjük hogy a tengeri akváriumokban az egyik legfontosabb a megfelelő világítás /persze a jó lehabzás is legalább ugyanilyen fontos/, mivel a legtöbb akváriumban tartható lágy és kőkorallban szimbióta algák élnek, melyek a fényt hasznosítják, hasonlóképpen mint az édesvízi akváriumban található növények.  A lentebb felsorolásra kerülő lámpák és világítótestek a tengeri akvarisztikának csak egy viszonylag szűk metszetét mutatják meg, ezenkívűl számos más cég lámpái és világítótestei léteznek. Remélem azért sokaknak nyújt egy kis segítséget, illetve támpontot. Itt azokról írok amiket mi magunk is ismerünk és felhasználunk akváriumtelepítések esetén. 
  
Általában korallos akváriumok fölé 1 W világítást számolunk literenként (tehát egy 500 literes akvárium fölé kb. 500w összteljesítményű világítás ajánlott) , Persze ez csak egy irányadó szám, ettől el lehet térni bizonyos esetekben. Például ha az akvárium vízoszlopa nem túl magas, illetve ha csak lágykorallokat szeretnénk tartani. Esetleg, ha csak halas akváriumot szeretnénk, akkor elegendő kevesebb világítás is. Igazából ez utóbbit nem ajánlom senkinek, mivel a korallok hihetetlen sokszínűsége, a halak és egyébb élőlények /kagylók,csigák, rákok, csillagok, stb./ színpompájával keveredve teszik teljessé egy tengeri akvárium összképét.

 

Bővebben...

Keresés

Hirdetések

 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:

Akvarista.hu a Facebookon

Chat

Ki van online?

Oldalainkat 1126 vendég és 12 tag böngészi

Ajánló:

Kapcsolat:
 
Mizsák Norbert
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 30 381-6969
Go to top