FőoldalAkvarista fórumBlogokTagokAkváriumokVideókKlubokSzabályok
PartnerekTermék ajánlóAkció figyelőTermészetvédelemKapcsolatHasznos linkek
Felhasználó menüje   Felhasználó menüje

Felhasználó menüje
Brekk

Budapest
Hozzászólások: 715
Reg.: 2003.07.14.


Adatlapja Adatlapja
Akváriuma Akváriuma
Saját oldal Saját oldal
Blogja Blogja
Képei Képei
Videói Videói
Üzenőfal Üzenőfal
Klubtagságai Klubtagságai
ismerősei ismerősei
Hozzászólásai Hozzászólásai

Fórum kategóriák   Fórum kategóriák

Fórum kategóriák 


 
 
 
 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:
 

Keresés   Keresés

Keresés


Rengeteg hasznos infó van az oldalon, azért, hogy meg is találd amire kíváncsi vagy, használd a keresőt...

Keresés
Részletes keresés

A 10 leggyakoribb kereső szó:

DISZKOSZOK!!! NEM A LEGSZEBBEK, Cyphotilapia Gibberosa(frontos, Dél-amerikai jellegű akváriumo, Halas és Növényes édesvizi akv, Aranyhalak: etetés, gondozás, , Aranyhalak: etetés, gondozás, , TrĂłpusi, tĂ·rsasa akvĂ·rium 2, Trópusi, társasa akvárium 200 , malawi 6db frontosa mpimbve , Aranyhalak: etetés, gondozás,

A 10 utolsó kereső szó:

Tanganyika tavi sĂĄgerek troph, Tanganyika tavi sügerek trophe, Betta tenyÄ‚Ĺ sztÄ‚ĹÂ, DĂ©l Ameikai sĂĽgeres akváriu, kezdetek,régi lakók,és mostani, Ä‚Ĺ desvĂ­zi nÄ‚Ĺ›vÄ‚Ĺ nyes,, akvárium Megszüntetve 2012, no, Aranyhalak: etetés, gondozás, , Édesvizi Vegyes 180literes Akv, Aranyhalak: etetĂ©s, gondozás

További kereső szavak:

akvárium, akvarista.hu, eladó, www.akvarista.hu, házilag, hailea, tartása, szaporodása, háttér, hal

Találkozzunk Facebookon!   Találkozzunk Facebookon!

Találkozzunk Facebookon!Új blogbejegyzések   Új blogbejegyzések

Új blogbejegyzésekÚj képek   Új képek

Új képekA legfrissebbek...   A legfrissebbek...

A legfrissebbek...


Azoo Nyereményjáték 2. eredményhirdetés

Egy márka a Távol-Keletről. Félünk tőle?

Azoo Nyereményjáték Eredményhirdetés!

Azoo-aqua - egy új márka Magyarországon

Azoo-aqua - egy új márka Magyarországon

Sturisoma aureum

Bemutatkozik:
Vadvilág AkvarisztikaBarátaink   Barátaink

Barátaink


szentgyo garnélás oldala
 
Aquad - Videó hírlevelei

 

Új videók   Új videók

Új videókId?járás   Id?járás

Id?járás


Hőtérkép
  Forrás: www.idokep.hu

 

 

 
Brekk blogja


 Legrégebbivel kezdve
Diszkosz gyógyítás

Tíz évvel ezelőtt, a 2002-es Duisburgi diszkosz versenyt követően a holland diszkoszos klub egy online beszélgetést szervezett Dieter Untergrasser –el. Aki hobbi diszkosztenyésztő (kb. 70-90db 120-1500 literes akváriummal) és emellett nemzetközileg ismert díszhal állatorvos szaktekintély. Ennek a beszélgetésnek a magyar fordítását olvashatjátok itt. A kérdezők különböző személyek, akvaristák a világ számos részéről, akik csapongnak a témákban. A válaszokat vastagon szedtem. Vannak olyan napra kész válaszok, reakciók amelyek még a szerző 13 évvel korábban írt  saját könyvének is ellent mondanak. Pár hónappal ezt a beszélgetést követően jelentette meg a 3. javított, bővített kiadást. Elég hosszú, de szerintem legalább olyan tanulságos olvasmány nem csak diszkoszkedvelők számára! Nem teljes tükörfordítás, volt amelyik bejegyzést az ismétlés miatt ki is hagytam és volt ahol egy-egy mondattal bővebben kifejtetve megpróbáltam érthetőbbé tenni a leírtakat.
 
-Ön szerint mi a 3 leggyakoribb gyilkosa a diszkoszhalainknak?
-A kopoltyúférgek, bélrendszerben élő férgek és a bakteriális fertőzések.
-Köszönöm a választ, az érdekelne továbbá, hogy a karantén idő alatt kezeljük e a halakat a külső és belső paraziták ellen? És amennyiben igen, Ön ezt miként valósítaná meg?
-Mivel minden kezelés gyengíti a halat így én inkább javaslok egy 3 hónapig tartó karantént, megfigyelést, és amennyiben konkrét probléma jelentkezik, azt lehet azonnal, időben kezelni. Meg lehet próbálni berakni ezek közé később néhány saját tenyésztésű halat is, és azokon megnézni, hogy elkapnak e bármilyen rejtett fertőzést az új egyedektől.
-Egyetértek, szerintem is a karantén időtartalma a legfontosabb.
-Ebben az esetben a saját halaidon fognak megjelenni a tünetek, fertőzések, amelyeket az új hal terjeszt, akár úgy, hogy önmaga már ellenálló ezekkel szemben.
-Ön szerint tényleg elég a 3 hónap, semmilyen biológiai vagy kémiai eljárás nem szükséges előzetes kezelésként?
-Nem, semmi esetre sem kezelném a halakat, amíg nem látok tüneteket, esetleg a hőmérséklet emelésével lehet kezelni 33-34 fokon tartva a halakat.
-Sokan javasolják a Hőt, mint kezelési eljárást, Ön szerint mi a helyes alkalmazása ennek, mi az a pont, ahol már káros, teszem azt egy már eleve legyengült,pl. S vortens kórokozóval fertőzött hal esetében, hogyan alkalmazná?
-Az írt hőfokot 3-5 napon át, majd a hőmérséklet lecsökkenthető 1-2 nap alatt 28 fokra.
-Ezzel egyetértek, de konkrétan a vortens-nél hogyan hat ez?
-A hő csak a hal immunrendszerét serkenti, gyorsítja és így biztosítja a bakteriális és más egysejtű fertőzések, flagelláták hatékonyabb leküzdését a szervezet számára.
-Köszönöm, pont ez érdekelne, hogy mi az a tartomány ahol még a hőmérséklet emelete serkenti az immunrendszert és mi az a pont ahol már stresszeli a halat? Sokan 38 fokot is emlegetnek, de én kételkedem ebben.
-Én is hallottam már a 38 fokra vonatkozó tanácsot, de nem értek vele egyet. Azt már biztosan stresszként éri meg a hal és nem javít a helyzetén.
-Akkor mi lenne a legmagasabb hőmérséklet, amit Ön még ajánlana?
-A 33fokos vízhőmérséklet még nem okoz akkora stresszt, miközben élénkíti az immunrendszer működését, de ennél magasabbat én nem alkalmaznék. Maximum 34 fokot, de akkor az 5 napos kezelési időt is inkább 3 napra csökkentve.
 
-Abban az esetben, ha egy diszkosz már túlélte a diszkoszvészt és kigyógyult, milyen kezelést, karantént javasolna?
-Igen a fekete diszkoszok vagy diszkoszvész, jól ismerem ezt a betegséget, az elsők között voltam akik leírták. Én a kezelést követően 3 hétig külön tartom a halakat, de ezalatt fontos a vitaminok adása és a megfelelő táplálás, mivel az állatnak újra kell építenie a teljes külső nyálkarétegét. Ez alatt 28 fokon tartanám a halakat(a magasabb tenyésztési hőfokot sem tartom indokoltnak). A 3 hetes felépülési idő alatt a nyálkaréteg gyógyulását segíti, ha nifurpirinol antibiotikumot is teszünk a vízbe.
-Ön szerint az utólagos fertőzések legalább olyan veszélyesek, mint maga a kórokozó?
-Természetes, hiszen az akváriumainkban rengeteg olyan egysejtű, élősködő fordul elő, amelyek az egészséges halakban nem tudnak kárt tenni, de egy betegséggel vagy diszkoszvésszel legyengített halat már képesek lennének megfertőzni, felülfertőzni.
-Meg kell kérdeznem, ha már itt tartunk, mi is ez a diszkosz vész? A halak befeketednek, de mitől? Minden esetben ugyan az a kórokozó? Ha ez még nem azonosított, akkor mi Ön szerint a legvalószínűbb, hogy ez egy baktérium, vagy valami féle vírus?
-Ez egy erős bakteriális fertőzés, a pontos kórokozó, törzs azonosítása a Düsszeldölfi egyetemen jelenleg is folyik, az eredményeiket hamarosan publikálni fogják.
-Nufurpirinol antibiotikumot ajánlott utólag, ezt magára a fertőzésre is lehet alkalmazni, ha már egyszer bakteriális, vagy csak az utólagos felépülési szakaszban hatásos?
-A "Discus Health" című könyvemben leírtam a pontos kezelést és azonosítást, amennyiben Neomicin szulfáttal és nitrofurantonin-al együttesen 5 napon keresztül kezeljük a halakat, az 5 napos kúra után a bőrfelületük kórokozó mentes lesz és a hal ismét erőre kaphat.
-Ha már a könyveinél tartunk, a „Handbook of fish disease” –nek készül új bővített kiadása, esetleg CD-n elérhető lesz a jövőben?
-Igen, dolgozom ezen, de még nem látom, hogy mikorra fog elkészülni.
-A hőmérséklet kapcsán kérdezném, hogy hogyan sterilizálna egy akváriumot? Minden technikát, berendezést le akarok cserélni, de mi lenne a biztos módja a sterilizálásnak, hogy a következő halcsapat ne kaphasson el semmit?
-Ezzel a problémával én is szembesültem, miután beteg halakat kezeltem és nagyon röviddel az után új halakat kellett elhelyeznem, miközben meg kellett bizonyosodnom, hogy semmilyen régi fertőzést nem vihetek át az új jövevényekre. Az én módszerem szerint délután 6 órakor teljesen feltöltöm szinültig az akváriumot és erős fűtőkkel 60 fokra melegítem fel a vizet. Ehhez legalább 2-3 óra kell. Amikor ezt a 60 fokot elérte a víz, még további 2 óráig ezen a hőfokon tartom, majd az éjszaka alatt hagyom kihülni. Másnap lecserélem a vizet, kitakarítom az akváriumot, kimosom a szűrőket stb. De ilyenkor fontos a szűrők újraindítása/oltása is, mivel a hasznos baktériumok is elpusztultak. Ezzel a megoldással nem csak a paraziták és baktériumok, de azok petéi is kimúlnak, amely semmilyen vegyszeres eljárással nem érhető el!
-Mégis hogy képes 60 fokra fűteni a vizet? Nem elég meleg vizet önteni az akváriumba? A kereskedelmi vízmelegítők aligha tudnak 60 fokra melegíteni.
-Mindenképp nagy teljesítményű fűtőkre van szükség. Amiket én használok azok a merülőforralókra hasonlítanak, amiket a konyhában használunk. Hogyhogy hirtelen meleg vízzel töltöd fel a medencét, előfordulhat, hogy az üveg a hirtelen hőmérsékletváltozástól megreped!
-Miért részesíti előnyben a meleggel történő sterilizálást például a hipózáshoz képest?
-Mivel sokkal egyszerűbben alkalmazható! A klórozásnál teljesen biztosra kell menned, hogy semmilyen vegyszermaradvány ne maradhasson az akváriumban, tökéletesen ki kell utána tisztítanod a medencét!
-De én úgy gondolom, hogy vannak hőtűrő spórák, baktériumok, amelyek ezt a kezelést mégis túlélhetik.
-Igen, tény és való, hogy vannak ilyenek, de a káros, kórokozó fajok mindegyike elpusztul ettől a hőmérséklettől!
-Ott van például a Legionella (emberekre veszélyes, légiós betegség) kórokozója ami 75 fokot is kibír.
-Igen, csakhogy az akváriumokban ez nem képes szaporodni, így nem jelent veszélyt az akvaristákra vagy az akvárium környezetében élőkre! Mitöbb a diszkoszokra vagy más halakra nézve nem kórokozó.
-Egyetértek és köszönöm, remélem tényleg nincsenek hasonlóan toleráns kórokozó fajok.
-Hogyha 35 fokra melegítve kezelem a halakat, akkor maga a hőmérséklet nem pusztítja el a kórokozókat? Csak az immunrendszer felpörgetésében fejti ez ki a hatását?
-A magas hőmérséklet valamivel csökkentheti az egysejtűek számát a bélrendszerben, viszont a lényegi szerep az immunrendszeré. És ebben az esetben se 35, hanem maximum 33-34 fokon tartsuk a halakat és metronidazollal vagy nifurpirrollal kezeljünk! Ezt a terápiát 5 napig kell alkalmazni, majd jelentős vízcserét követően még a szermaradványokat is ki kell szűrni aktív szénnel.
-A pH mérőket hogyan sterilizálná?
-Mivel nagyon sok kórokozó elleni készítmény használhatatlanná teszi az elektródát, így a vegyszeres fertőtlenítés nem megoldható. Én egy száraz zsebkendővel vagy ruhával felitatom a vizet a műszerről, majd hagyom pár órát teljesen kiszáradni, ezt követően pedig újrakalibrálom. De az igazi, ha egy pH mérőt csak egy vízrendszerben használsz, mivel valós esélye van a baktériumok, kórokozók átvitelének a műszer révén. Továbbá nálam az elektródák nem is kerülhetnek direkt kapcsolatba az akváriummal, mindig külön az akváriumhoz tartozó pohárba veszek ki vizet és abban mérek, nem pedig az élő-vízben direktben.
-Egy kérdés, van egy zöld diszkoszból és egy türkizből álló párom, amely red türkiz ivadékokat produkál, ahhoz, hogy zöld halakat kapjak, hogyan keresztezzem őket tovább? Ivadékokat egymás között, ivadékot visszarakva az anyjukkal, vagy az apjukkal, mi lenne a legjobb?
-Tudja, én nem vagyok a híve a különböző változatok keverésének, sokkal egyszerűbb fix tenyészvonalakkal, azonos színű szülőkkel dolgozni, akkor ez a kérdés fel sem merül.
-Az usában felbukkantak olyan Aeromonas baktérium törzsek, amelyek számos antibiotikummal szemben rezisztensek, Ön mégis miként kezelné ezeket?
-Ez egy nagyon nagy probléma barátom. Sőt a jövőben még nagyobb gondot fognak okozni ezek, mivel egyre több kórokozó baktérium fog ellenállóvá válni az alkalmazott antibiotikumokkal szemben. Az egyetlen megoldás a kórokozók tenyésztése és tesztelése, rezisztencia vizsgálata laborban az egyes vegyszerekkel szemben, majd csak ezt követően alkalmazni a megfelelőnek ítélt antibiotikumot az akváriumban.
-Egyetértek, a többség csak vakon használja a szereket. Egyes tenyésztők ilyenkor ampicillint javasoltak.
-Igen, ez a szer sok esetben bevált már.
-Ön mégis mit javasolna a hobbi akvaristáknak, antibiotikumok előtt milyen más természetes gyógymódokkal próbálkozzanak?
-Az első és legfontosabb a baktérium faj, törzs pontos azonosítása és csak azt követően lehet célzott kezeléssel fellépni. Ha már van egy rezisztencia vizsgálatod laborból, sokkal biztosabban kezelhetsz.
-Igen, ezzel egyetértek, de mi van, a most azonnal vegyszereznem kell jellegű esetekkel? nem lehetne csak egy gramm negatív és egy gramm pozitív bacikra ható széles spektrumú szerrel kezelni mindent?
-A legjobb, ha a kereskedésekben felelhető vízkezelő szereket, gyógyszereket használják az akvaristák, a betegségek nagyon jelentős része ugyanis biztonsággal kezelhető ezekkel.

Az antibiotikumok felelőtlen és kellő háttér nélküli alkalmazása viszont nagyon veszélyes. Gondoljon csak bele, hogy a kezelés befejeztével rezisztens törzsek alakulhatnak ki, sőt ezek kapcsolatba kerülhetnek Humán patogénekkel is! A rezisztenciájukat átadhatják az emberi baktériumoknak. Ezt követően viszont a kórházi körülmények között sem fognak ezekkel szemben működni az egyébként bevált és életmentő antibiotikumok és itt már nem a halakról, hanem pl. gyermeinkről van szó! Nagyon óvatosan és elővigyázatosan kell eljárniuk az akvaristáknak amikor humán gyógyszereket raknak a medencéikbe!
-Csakhogy az Egyesült Államokban az állatok részére alkalmazható antibiotikumok vény nélkül hozzáférhetőek, én ezért is szoktam javasolni, hogy ne rögtön ezekkel kezeljék a halakat.
-Igen, tudok erről és nagyon nagy veszélyt rejt magában. Európában ugyanakkor semmilyen antibiotikum nem adható ki vény nélkül.
 
 

Kiegészítés:  Azok számára akik több halat tartanak, rezisztencia vizsgálatokat hazánkban Budapesten, a Tábornok utcában végeznek(Országos Állategészségügyi Intézet Hal- és Méhkórtani osztálya), élő vagy nagyon friss tetemekből 5000Ft körüli áron, 2-3 nap után adva eredményt. Én is több alkalommal küldtem ide halakat, viszont előfordul, hogy olyan szereket adnak ki a tesztek hatékonynak, amelyek kis mennyiségben, humán alkalmazásban nem hozzáférhetőek, csak kilószám vásárolhatóak esetenként több 100 ezer forintos áron. Viszont ilyen eredmény mellett is látszik legalább néhány olyan készítmény, amellyel szemben rezisztens már a kórokozónk és amelyeket biztosan nem érdemes kipróbálni.

De ez a bakteriális betegségekre vonatozik. Külső vagy belső férgek, mételyek, lárvák, paraziták vonatozásában én is csak Baska doktort tudom ajánlani az állatorvosi egyetemen, ezeknek a vonatkozásában Ő szaktekintély.
 

Hobbi akvaristák számára kellő felszerelés vagy hozzáértő segítő, felügyelő, konzulens, állatorvos nélkül, viszont tényleg kizárólag a kereskedelmi forgalomba kerülő szerek javasoltak.

+1 kiegészítés: A hazánkba kerülő diszkoszvészes halak kezelésénél már nem a fent leírt 2002-es antibiotikum kúra a bevett gyakorlat, sőt nem is a még 10 évvel korábban használt hipermangános fürdetés... lévén azóta kiderült, hogy réz-érzékeny a kórokozó. Ennyit tesz néhány év...Lehet, hogy még 10 év múlva már ez is idejétmúlt lesz és pl. szőlőmagolajjal fogjuk ugyan ezt kezelni, a halakra nézve egyre biztonságosabban.
 
És még egy kiegészítés. Miközben gépeltem nagyon szimpatikus volt, hogy ismerek olyan hazai diszkoszost aki minden háttér nélkül is, csak a saját  tapasztalatai és néha paranoiája alapján a leírtakkal azonos módon jár el. Ez nekem egyfajta visszaigazolást jelentett.

/Orosi Zoltán/

2012. 12. 23. 13:18


Cimkék: Édesvizi, Akvárium barkács tippek
7 hozzászólás


Az Edward-tavi Kurtizán - Fajleírás


Ha az ember némi gyakorlattal ránéz egy afrikai sügérre, rögtön rávágja a testfelépítés alapján, hogy ez most 'tanganyikás' Neolamprologus, malawii tavi Mbuna vagy Utaka, viktória tavi "Haplochromis"... De néha így is megesik, hogy egy új faj megtréfálja.
 
Egy kedves vásárlómnak "Haplochromis Yellow Belly" növendékeket szereztem be egy német nagykereskedésből. Akkor egyedül a foltos nőstények voltak érdekesek, az első napokban egyébként nem túl látványos halaknál. A yellow bellik el is kerültek tőlem, csak örömmel konstatáltam, hogy egyel több viktóriás fajt lehet beszerezni.
 
Később egy kosárra való növendékeket kaptam vissza "a kutyának se kell, soha többé nem tartok Haplochromist, eladhatatlan, nincs rá igény, nem ismerik, add el akinek tudod, befejeztem"... Akkor felraktam pár hirdetést faj megnevezés nélkül, egyetlen fotóval... Több tucat érdeklődő levelet katam. Mi ez a zöld sügér? Hol lehet beszerezni? Mennyi az ára? mivel tartható? Most épp a "nem ismerik" részen szeretnék ezzel az írással változtatni.

 
A kérdéses hal nem Haplochromis, hanem Astatotilapia, méghozzá az A. aeneocolor. Sosem élt a viktória tóban, helyette az attól nem messze lévő ugandai Edward és George tavakban, valamint az azokat összekötő csatornában, a partmenti nádas, vízinövényekkel benőtt térség lakója. Az angolok Sárgahasú Albertnak is nevezik, holott a közeli Albert tóról se sikerült bebizonyítani, hogy ott is honos lenne. Én a Yellow Belly nevet is lehagynám, ugyanis ez nem az aeneocolor egy variánsa, hanem maga az alapfaj, noha egy valamivel kékebb színezetű populációval találkoztak már vadon, de ez könnyen lehet egy rokon faj is. A Yellow Belly egy kereskedelmi név, a hímek színezete a homogén fűzöldtől a citromsárga hasúig változhat hangulatfüggően. Az eredeti leírás is megemlíti, hogy a befogott halak 2 percel a fogást követően már nem adják vissza az eredeti színüket, egyes példányok teljesen feketére, mások sötétzöldre vagy kékesre színeződtek.
Sügerünket az 1970-es években írták csak le, és nem sokkal az ezredforduló környékén kezdte akváriumi karrierjét. Amerikában, Angliában hozzávetőlegesen 2002-2003 óta tartják őket, míg én 2010 körül láttam az első közép-európai listákon, 1500-3000Ft között kínálva az ivadékokat. Mára az ára ennél kedvezőbb, de erősen hasonlít a faj karrierje a Pseudocrenilabrus fajokéra. Ahogy azoknál Lukács is leírta, nagyon szapora, nehéz eladni, az ember abbahagyja a tenyésztését, majd elkezdik újra keresni... Én jelenleg egy 500-900Ft-os árkategóriát tartok a fajra nézve reálisnak.
 
De térjünk vissza a faj nevéhez, hogy a címben szereplő poént is lelőjjem. Astatotilapia - tehát nem Haplochromis, nem viktória tó.. Aeneocolor - Rézszínű, ezzel a leíró állítólag burkoltan a kurtizánok feltűnő csillogó megjelenésére utalt, a faj rendkívüli szaporaságával párhuzamba állítva. Már a 2 cm-es nőstények is ivarérettek és forgatnak, egy 2,5 centis példányból egy alkalommal 17db ikrát köptettem ki! 4-6 hónaposan pedig már a hímek is teljes pompájukban tündökölnek 5-7cm testmérettel. Számomra érdekes volt ugyanakkor, hogy egyik kedvenc halakmnál a Pseudocrenilabrus (exHaplochromis) multicolornál, ha a legkisebb nőstényt is kiköpteti az ember, majd észlelve, hogy még nem kishalak voltak a szájában, az ikrákkal hagyja az anyát, az percek alatt újra összeszedi az ikráit és forgatja a forgatást. A kis aeneocolorral ezt nem sikerült elérnem. Nem ismerte fel a saját ikráit.
A köptetésük(ami a 19-21.-nap körül időszerű) egyébként jó "gyakorló" feladat lehet kezdő akvaristáknak, ugyanis a nőstények nagyon erősen védik az ivadékokat, nehéz rávenni, hogy elengedje őket.
 
A kifejlett méretükről eltérőek az információk, egyes források a nőstényeknél 5-6, míg a hímeknél 7-7,5 eseténként 8 centis méretről számolnak be, mások 10-12centis méretet is lehetségesnek tartanak. Az általam először behozott, mostanra már közel másfél éves halak 8-9cm-re nőttek meg.
 
Nagyon nehéz egy ennyire színes, dekoratív, érdekes, de mégis egyszerű halról cikket írni. A külleme adott, a fotókon látható. A tartása viszont? Fogj két halat és ha eteted őket, szaporodni fognak. Nincs olyan kemény malawii vagy Viktória tavi territoriális faj amellyel ne lehetne társíthati. Nálam is voltak nyerereik mellett, minden probléma nélkül. Sokan említik ugyan az összeívás veszélyét ilyenkor, de én nem tapasztaltam ezt, elkülönülten szaporodott mindkét faj az akváriumban.
Vannak akik Tanganyika tavi kistestű fajok, Julidochromisok, csigasügérek társhalaként javasolják. Mások Mbunák vagy éppen Császársügerek társaságában tartják a fajt, de még guppikkal társítva sem tesz kárt a másik fajban! Sőőőt, egy nőstényem Vöröshasú Piranhák medencéjébe ugrott át, ahol gyönyörűen elvan, egyetlen négyzetmiliméter sem hiányzik az úszóiból... Létezhet ennél eszményibb hal?
 
Ami a színezetüket illeti, 2 hím mindig színes, ha 50 fős csapat, ha 5 fős csapat, ha 150 literes akvárium, ha 400 literes medence, 2 hím mindig színes, majd őket kihalászva másik kettő veszi fel a nászruháját, 1-2 órán belül.
 
Nem akvarista szemmel, csak a küllemet nézve itt a lehetőség egy Zöld halat tartani...A sok sárga, narancs, kék és csíkos mellett :)
 
Sajnos az ivadékok neveléséről, etetéséről sem tudok elmondani semmi érdekességet, lévén bármit megesznek ami a szájukon befér, ha nem találnak eleséget, akkor a szűrőt csipegetik. A vadonban béltartalom vizsgálatok szerint első sorban mulmot, detrituszt, algákat, elpusztult növényi anyagokat fogyasztanak, kisebb részben rovarlárvákkal, férgekkel, egészen pici halivadékokkal kiegészítve. Egy népes csapat, berendezettlen akváriumában a nőstények szájából kiúszó kishalaknak nincs esélyük, míg számos búvóhely, növényzet mellett(egyáltalán nem bántják a növényeket), tehát egy átlagos hobbi akváriumban a kiöregedő példányok pótlása a spontán felcserepedő 1-2 ivadék által biztosított.
Helyigény szempontjából, ahhoz, hogy igazán szépen megmutassák magukat, 80 centi hosszúságú akváriumtól javaslom a tartásukat.

Képek:
Az előre, vagy hátra lapozáshoz, kattints a kép jobb, vagy bal oldalára.
A képek áttekintéséhez húzd az egeret a kép alatti menü feliratra.
2012. 07. 07. 14:06
5 hozzászólás


Interzoo

Múlt hét csütörtök és vasárnap között került megrendezésre Nürnbergben a legnagyobb európai kisállatos szakmai vásár az Interzoo.

A legfrissebb adatok:
1539 kiállíó cég (3%-al több, mint 2 éve), amelyek 79%-a  külföldi (az amerikai és ázsiai cégek részaránya nőtt a korábbiakhoz képest)

37 000 látogató (115 országból), amelyek 65%-a érkezett németországon kívülről. Meglepő, ezek között pl. az orosz látogatók magas aránya.

Kutya-Macska felszerelések-Állatorvosi termékek-Könyvkiadók-Magazinok-Országok szakmai szervezetei-Gyártók-Forgalmazók-Exportőrök.... Látatlanban képtelenség visszaadni, de majd talán néhány kép és videó segíteni fog. Úgy kell ezt elképzelni, mint a BNV-t, csakhogy 5x-ös alapterületen(100 000nm)!
Az Exofish és Tűzhal Kft közös csapata a nyitónapot kihagyva (ami egyébként kint munkaszüneti napra esett), péntek kora reggel indult útnak, hogy bécs legnagyobb díszállatkereskedését útbaejtve, majd a hétvégén járja be a helyszínt. Azonban mivel sikerült valamivel korábban a kiérni, egy csarnokot még pénteken sikerült megnéznünk. De ennyire nem is szaladnék előre. Május elején döntöttük csak el véglegesen, hogy hárman fogunk kimenni, így még az online jegy-elővételi időszakba estünk. A jegyvásárlás során igazolni kellett esetünkben mivel a magyar cégkivonatból túl sok információ nem derült ki, import szállítmányok okmányaival, hogy ténylegesen az állat-kereskedelemben tevékenykedünk. A rendezvény ugyanis a "nagyközönség" számára nem nyílvános. Ugyanakkor mégis egy show, ahol mindenki igyekszik a legjobb formáját mutatni és mindenki az üzleti kapcsolatokat keresi.
A rendezvényen az Akvarisztika szétszórva, nagyjából 5-6 csarnokban volt fellelhető, saccra a kiállítók 20%-a kötődött valamilyen formában az édesvízi-tengeri vagy épp kerti tavi akvarisztikához, vagy épp a vízinövény termesztéshez, medúza tartáshoz.
A vízinövények kapcsán csak egy példa. Kint voltak a nagy holland magas árú, minőségi növényeket termesztő mamutcégek, de kint volt az olasz Anubias is, Oliver Knott-al, de kiállított egy német kis családi vállalkozás is, akik habtálcára fektetve, befóliázva (mint egy bolti előrecsomagolt sajt vagy sütemény) árulták a növényeiket, de kint volt egy kb. 70 éves indonéz bácsi is, aki Echinodorus változatokat termeszt a kis farmján, még sosem adott el Európába növényeket, cserepezni sem tudja, csak gyökeres töveket tud adni, viszont láthatóan él-hal a növényeiért. A showt jellemzi, hogy más kiállítók, illetve ázsiai importőrök is érdeklődtek a bácsi növényei irányt, lévén hozzájuk sokkal gyorsabban és olcsóbban juthatnak el a kardfüvek.
De nem csak a növényeknél értek élmények. Az első délután nagyon lassan haladtunk, elbeszélgetve számos kiállítóval. A második akibe belebotlottunk egy muszlim ország helyi haltáp előállító cége, napbarnított, bajszos, középkorú képviselő úr, áh, we are from hungary? Melyik város? ő Debrecenben, majd Budán és Pesten is lakott egy darabig fiatal korában... És nem ő volt az egyetlen ilyen, sőt még nagy német cégeknél dolgozó magyarokkal is össze lehetett futni a kiállítóknál. Hazánkat ugyanakkor a Panzi Pet képviselte, saját márkás termékeivel, egy jól átlátható, ízléses standon.
 
A látogatók közül talán 10-15 magyar céggel/csoporttal találkoztunk, gyakorlatilag az összes jelentősebb hazai díszállatkereskedő megjelent.
 
Az akvarisztikai újdonságok kiemelten a nano és energia takarékos felszerelések irányába mozdultak el, egyre több ledes világítás, nano akvárium hűtők, hajlékony fűtők stb. De igazán nagy áttörést, szenzációt nem lehetett kiemelni.
 
A kínai gyártóknak külön csarnoka volt, ha jól emlékszem minőséget kínából feliratú zászlókkal...ami sokakat megmosolyogtatott... Itt kissé bazár szerű megjelnéssel, de úgy tűnt, hogy egymás mellett voltak az "átlag kínai" és a "minőségre árazott" cégek, ami kissé össze tudta zavarni az embert. Lévén lehet, hogy egy vállalat otthon tényleg nagy és híres és drága, és tényleg 6x-os áron kínálja konténerszám is a kutya játékait, mint egy magyar állatkereskedés a "noname kínait", de legalább ekkora az esélye, hogy néhol igencsak elszámolták a yuan-euró árfolyamot.
 
A vásáron a gazdasági válság nem igazán volt tettenérhető, sőt mi több,  Németországban járva sem igazán. A látogatók között a németek részaránya a statisztikák szerint csökkent, de egyesek szerint pont azért, mert tőlük tényleg szinte csakis a cégvezetők, tulajdonosok jöttek ki. A kinti kollégák is csak csekély forgalom csökkenésről vagy épp enyhe növekedésről, sokkalta inkább átrendeződésről számoltak be. Ami azért kontrasztot ad a nálunk tapasztalható változásokkal.
 
Fényképek feltöltése folyamatban...hamarosan. Addig is érdemes végignézni a youtube-ra az eseményről feltöltött videókat:
[katt]

2012. 05. 21. 12:46
4 hozzászólás


Áprilisi örömködés

Április 5, csütörtök, napsütéses idő... Csupa pozitívum.
 
Nyitó hír:  Több résztvevő is megkeresett Bleher előadásai óta, hogy neki bizony maradtak volna még kérdései. A jó hír, az előadó beleegyezett, hogy ezekre egyenként választ ad, csak gyűjtsük össze egy topicba valamennyit! Úgyhogy akinek még felmerült valamely gondolata kérdése, bármely előadáshoz kapcsolódóan, az ne fogja vissza magát!

A második hír, hogy aki most nem jött el, az másfél év múlva a tervek szerint ismét lehetőséget kap, hogy meghallgathassa a mestert!
 
De akkor rá is térek a jókedvem okára...
A kisebb öröm, hogy 2 héttel ezelőtt az egyik Xenotiapia ornatipinnis nőstényem a képen szereplő, akkoriban méglátványosabb hímmel heves nászjátékba kezdett...
Némiképp elhamarkodtam a köptetést, de így is 12 (még szikzacskós) apróság lett az eredmény:


Az ornatipinniseket a szintén rendszeresen szaporodó Enantiopus csapatommal tartom egy medencében. Érdekes volt, hogy a két faj egyszerre ikrázott, a nagy Enantiopus kráter külső oldalába építette az alig 10-15centis kráterét az ornatipinnis hím.

A másik, szintén mérsékeltebb öröm, hogy a kb. 2 hete beszerzett vadbefogott Hemichromis elongatus csapat elkezdett igazán kiszínesedni. A bíborsügérrel közeli rokon, valamivel nyúlánkabb felépítésű, de igényeit tekintve azzal gyakorlatilag mindenben megegyező ritkán tartott halfaj. A változás egyik oka lehet, hogy elkezdtem az étrendjüket halivadékokkal is kiegészíteni.

Nem egy klasszikus törpesügér a maga 12centi körüli átlag méretével, nem is a legbékésebb sügér, de nekem naagyon tetszik! Remélhetőleg hamarosan ikrázni is fognak. Karikatúrista már többször heccelt velük, hogy "na ezt kéne tenyészteni", ez újdonság, meg fogják venni, speciális, szép, ritka, mi kell még? Mint egy afrikai ékkő!


De, van egy másik halfaj, amivel sokkal régebb óta heccel a rajzolónk.
Red Spotted Severum - Alias RSS. Az ezredforduló környékén először a szingapúri Aquarama kiállításon bemutatott szellektált Severum variáns, aminek tudtommal a második hazai importőre és első tenyésztője voltam pár évvel ezelőtt. Akkor még a kifejlett import példányokat 50-60 000Ft körüli összegért sikerült beszereznem rajzolónk heccelésének engedve, de ezekből is számos elpusztult az ide úton, kétszer csak hímeim maradtak, nem volt egyszerű program.
Az akkori végső csapaton viszont túladtam, engedve egy megfelelő ajánlatnak.

A közelmúltban viszont sikerült az akkori kicsikből szereznem néhány süldő példányt, amelyek közül az első pár ma/de lehet, hogy még tegnap/ ikrákat rakott!
Egy 2 méter hosszú, 500 literes akváriumban tartom a csapatot, minimális berendezéssel, az akvárium minden harmadában egy vasfával.
A 15-19centis halakból álló brigádból néhány nappal ezelőtt kivált, és tisztogatni kezdett az első pár. A medence egyharmadát elfoglalva.


Ma pedig már az alábbi látvány fogadott a halakhoz érkezve


Ahogy fotózni próbáltam, a csapat többi része az ikrák közelébe menekült, de a hím tartotta a frontot. Sajnos a fotók nem adják vissza az igazi színezetét.

A tartásmódhoz hozzá kell tennem, hogy a vizük nagyon tiszta, a szűrést több, mint 200kg lávakő biztosítja, a medence hosszában futó víz áramlással. A halak etetése szinte kizárólag BrekkGran-al történik.

Az ikrákra térve, félve a tapasztalatlan fiatal szülőktől, inkább a mesterséges keltetést választottam, külön 50 literes vizet eddig sosem látott teljesen steril akváriumban, új porlasztókövekkel, 70% csapvíz (amelyben az ikrázás is történt) 30% RO víz keverékében.


Még egy kevés Xantachridin került a vízbe az ikrapenész ellen.


És izgatottan várom a kikelést.
[Moderálva.][admin3] De a hosszú távú szállításra meglehetősen érzékeny halak, sajnos több beszerzési próbálkozás is kudarcba fulladt az utóbbi időben, mert nem sikerült élve átvenni az állatokat, ami ritkaságuk mellett érződik az árukon is.

Jelenleg egyetlen cseh tenyésztőről tudok aki foglalkozik a fajjal, de szinte kizárólag dél- és nyugat-európai exportra tenyészt. Illetve németországban, egy Electric Blue kubai sügereket tenyésztő specialistánál láttam a közelmúltban egy csapat megnevelt, az enyémeknél pár centivel még kisebb növendéket. Hazánkban másról nem hallottam még, akinek sikerült volna szaporítania az RSS-t, noha már többek is tartják, főleg díszmedencékben.

Tapasztalataim szerint jelentősen nehezebben is bírhatóak ikrázásra, mint a "vadabb"  változatok. Küllemüket tekintve viszont bármely vörös diszkoszhallal felveszik a versenyt, nem beszélve arról, hogy nem igényelnek lágy vizet, sokkal ellenállóbbak. Ugyanakkor pedig békés faj is. Kellő hozzáférhetőség esetén igenis illene kiszorítania a papagájsügéreket az akvarisztikából.

Mára búcsúznék is az alig 6 centis mégis nagyon látványos növendékek egy fotójával:


Van még néhány "titkos" tenyészhalam, úgyhogy remélem holnap is hasonló jó hírekről számolhatok be, egyenesen a halodából

2012. 04. 05. 12:35


Cimkék: halak, Akváriumaink
4 hozzászólás


Az akvarisztika a világ leggyönyörűbb és legtanulságosabb hobbija

"Az akvarisztika a világ leggyönyörűbb és legtanulságosabb hobbija" / Heiko Bleher / Tanulságos volt számomra a hétvége, csütörtöktől hétfőig az időm nagy részét Bleherrel töltöttem, sokat tanultam a dologból. A rendezvényért tényleg brutális árat fizettem, de ezért cserébe legalább jól éreztem magam a programokon, találkoztam régen látott akvaristákkal.

Amikor meghívtam Blehert az egyik fő mozgató rugó az agyamban az volt, hogy vajon mi van a világban máshol, mennyire is vagyunk lemaradva? Hogyan, mit csinálnak más országok, ahol sok hobbi akvarista van?

Lelőnném a poént előre, egy jó hírrel elütve a keserű élt:
"Mindenki, aki az akvarisztikával komolyan foglalkozik, degeszre fogja keresni magát, olyan sokat fejlődhet a magyar akvarisztika, olyan nagy lehetőségek állnak előtte, ha végre valahára, elkezdenének tenni érte!"

Néhány érdekesség:
_________________________________________
"Édesanyám egyszer azt mondta, ha a világban recesszió lesz, ha válság lesz, na akkor jön majd el az akvaristák igazi ideje, akkor fog ez a hobbi igazán szárnyalni!" /Bleher/- ahogy innét az összes idézőjeles szöveg is//

A vicc, hogy évtizedekkel később, de igaza lett az anyukának. Amerikában, mióta vállság van, az akvarisztikai szaküzeletek forgalma rekordokat döntöget, a magyarázat szerint, egyre több embernek nincs munkája, egyre több időt töltenek otthon az emberek, és így egyre több idejük marad az akváriumaikra. Ez az "iparág" pedig abból él, hogy a nagymama megveszi az unokájának az első pár guppit.


Kontra nálunk, a válság ideje alatt az akvarisztikával is foglalkozó kiskereskedések 40%-a megszűnt. De még az akvarista egyesületek taglétszáma is 80-90%-al csökkent!

__________________________________________

"Az akvarisztika manapság csak ott Nem fejlődik, ahol nem tesznek érte!"
Az elmúlt 20 évről alkotott véleménye, az észlelt változások fordításába már nem is mennék bele...Nem tartunk már ott, ahol 94-ben.
___________________________________________

"Az embereket rá kell ébreszteni arra, hogy ha az ember a halak igényeinek rendezi be az akváriumot, akkor azt könnyű lesz fenntartani
Az embereknek ötleteket kell adni, be kell mutatni, hogy ez egy szép dolog!"
____________________________________________
"Az usában volt egy cég, aki 40 000db csomagolt akváriumszettet adott el egy évben, minden ismertetés, plusz információ nélkül... Majd tartott egy felmérést, hogy egy év után hány darabban tartanak még halakat?
Mit gondolsz, hány százalék nem dobta ki, vagy rakta a garázsba a medencéket?

Mindössze 1-2% volt az, aki még akvarizált ezen vásárlók közül egy év elteltével! A többi egyszer, kétszer, esetleg 3x is újratelepítette az akváriumot, mielőtt elrakta volna porosodni"

Ennyire sokat számít az információ! /És a jó minőségű díszhal./
 
___________________________________________


"Amikor az 1970-es években Prágában jártam, az a hír járta, hogy az országban 400 000 díszhaltenyésztő tevékenykedik. Többnyire 10m3 körüli 1 maximum 2-3 fajjal foglalkozó, hozzáértő tenyésztők... Mára Csehországban talán 4 000-en maradtak közülük"


"Az 1970-es években még voltak ilyan tenyészetek nyugat-európában, mint ahol ma jártam Magyarországon, kis vízmennyiségben, sok fajt, a helyi boltok számára közepes minőségben, sokat, olcsót termelni. Akkoriban még bármit el lehetett adni. A 80as években is volt még néhány, ám ahogy a piac szűkült és nőtt az import, csak a nagyon minőségi termelők tudtak fennmaradni, vagy azok a hobbi akvaristák, akik munka után pl. zebra plekót tenyésztenek, és jövedelemkiegészítés, vagy a 150m3-nél nagyobb 2-3 fajra specializált tenyészetek. Egész egyszerűen nem létezik középút! De a minőségi díszhal ma is bármekkora tételben eladható!"
Ma hazánkban, talán 15-20 olyan díszhaltenyésztő van, aki ténylegesen ebből él, import, felvásárlás stb. nélkül. Ezek egy része is exportra termel, hivatásos tenyészetekből kikerülő "magyar hal" gyakorlatilag nem létezik.
____________________________________________

"Malajziában legalább 400 Nagy diszkosz tenyészetben jártam eddig, noha ezekből csak néhányból vásárolnék... de gondolnád, hogy még Iránban, Üzbegisztánban, Kirgizisztánban is vannak profi/hivatásos tenyészetek?"


Ma hazánkban 50 körülre tippelem azon akvaristák számát akik diszkoszhalat szaporítanak, ikráztatnak, felnevelnek. Ugyanakkor egyetlen olyat sem ismerek szerte az országban, aki professzionálisan, diszkosztenyésztésből élne meg. Valószínű, hogy ezért is volt elhamarkodott dolog versenyben gondolkodni.
____________________________________________

Viszont engem mindez csak tovább tüzel.

El kell és egész biztos, hogy el lehet érni azokat is, akik ha meghallják az akvarisztikát, vagy a díszhalakat, haltartást, akkor az üveggömbben üveggolyók felett tartott aranyhalat képzelik el, aminek néha szórnak be valami lemezeket és leöntik-felöntik a vizét időnként, kisuvickolva a gömböt. Esetleg a gyerekkorukban volt 10 literben egy pár guppijuk, néhány szál növénnyel, amik aztán "annyira szaporodtak megállíthatatlanul"....
Nem tudok én semmi csodát, sőt, extrém lusta vagyok, örülnék, ha már minden ötletem le lett volna lőve... minden kritika közepette is full respect mindenkinek aki úgy érzi, tesz ezért. A növényes akvaristáknak, a garnélásoknak, a popularizálást végző nyílt oldalaknak stb.

Ahogy személyes találkozásunkkor Mccannon javasolta, felvettem a kapcsolatot több magazinnal, újsággal, hátha esetleg leközölnének néha az akvarisztikáról szóló írásokat, bemutatókat, cikkeket. Csak 1-1 szép akvárium fotóját, listával, hogy mi is került bele, mióta üzemel... Nem reklámanyagként, nem fizetett hirdetésként, nem megnevezett szerzővel, nem azért hogy bővebb infók az XY kft-nél vagy klubbnál vagy weblapnál...

Mindössze azért, hogy egyre többen vegyék észre, hogy egy akvárium nem akkora nyűg, ámde annál szebb dolog! Ha valaki további ilyen kontaktokkal rendelkezik, keressen meg mindenképp!


A májusi börzén szeretném kihasználni az aranyhal-koi szezont ahhoz, hogy olyanok is eljöjjenek, akik nem akvaristák, de van kerti tavuk, szeretik a növényeket stb. Szeretnék akár még kaktuszgyűjtőket is bevonni, vagy más hobbistákat.


De ha ez nem sikerül, és csak az akvaristák találkozója lesz, akkor is megéri már nekem a szervezkedés.


Elöljáróban, a tervekről. Május 13 vasárnapi nap, nem sokkal a fizetések után. Megrendeltük már a derült, napos időt és 24 fokot is hozzá. A helyszín változatlan. Kultúrált környezet a belvárosban, parkolási lehetőségekkel, vízzel, árammal miegymással.
Terv díszhalbörze lenne, de mivel adott az előadóterem, nagy vászonnal, projektorral, jó hangosítással, ezért kihagyhatatlan a lehetőség. Felkértem Bazsa Gábort (akinek a hajdani Ancistrus-os, algaevős videóját sokan láthatták itt az oldalon), valamint Lukács Lászlót (Sügérföld.hu), hogy tartsanak 1-1 előadást, a jelen terveim szerint 2 óra időtartammal (1-1 szünettel, csúszás nélkül).

Bazsa szeretne az ő történetéről mesélni, hogyan kezdte az akvarisztikát, és 30 év alatt, számtalan díszhalfaj tenyésztése mellett, több tenyészetet is felépítve, hogyan jutott el a mai szintre, amikor is egy nagyon magas minőségű halairól ismert tenyésztő jut az eszünkbe a neve hallatán. Magát még most is, ennyi tapasztalattal is félszeműnek vallja az akvaristák között. Na de a vakok között... :) És van oka a szerénytelenségre!


Lukács Lászlóval noha személyesen először egy olyan témáról beszéltünk, hogy a hazai afrikai sügeres akvarisztika hogyan is fejlődött, hogyan alakult ki, mi tette népszerűvé az afrikai nagy tavak halait, kik voltak az első tenyésztők stb.  Utólag inkább egy a blog elején írtaknak megfelelő előadásra kértem, hátha nem csak szak-akvaristák lennének jelen... Az előadás pontos felépítéséről, témájáról még egyeztetnünk kell.  Miszerint, hogyan lehet és kell élethűen, a halak igényeinek megfelelően egy igazán szép afrikai sügeres akváriumot létrehozni? Mely fajok, mely élőhelyek, mely akvárium méretek azok amelyek egy látványos, szerethető, megfigyelhető eredményre vezetnek bármely lakásban?! Egyáltalán lehet szemet gyönyörködtető egy afrikai sügeres akvárium? Akkor miért van ezekből egyre kevesebb?


2012. 04. 04. 13:21


Cimkék: Édesvizi, Akváriumom, Akvarisztika, Halak élolények, halak, Akváriumaink
5 hozzászólás


BÖRZE - KÖZVETÍTÉS 9 óra

A leopoldi nehezen akart a kiúszni a vödörből.


De végül csak bekerült az arowanák mellé.

Az E-pet nagy erőkkel vonult ki!


Akciós sera felszerelések minden mennyiségben.Az utcán ezt a táblát kell keresni!


Még egy óra nyitásig, de már gyülekeznek az akvaristák!

2012. 04. 01. 09:12
5 hozzászólás


BÖRZE - KÖZVETÍTÉS

Tegnapi életkép az előadás szünetéből, könyvismertető a szerzőtől.

 
Majd előadás után dedikálás!


Az olcsóhaltáp standja, reggeli állapotok.


Facsiga már az akvarista.hu standját erősíti reggel 7kor is.


Az atlantisz fauna standja is épül.


Látványosság! Az arowanák úton vannak melléjük.


Az eladó könyvek egy része.


A pécsiek és a szlovákok is készülődnek.
8:30 Lajcsi is pakol


És lassan a ráják is a helyükre kerülnek:

2012. 04. 01. 08:15
Szólj hozzá!


Heiko Bleher Magyarországon

Bleher ma délután megérkezett ferihegyre, majd a szállás elfoglalása után megtekintette az előadások helyszínét, ahol "főpróbát" tartott. A hangosítás, sötétítés tökéletes, és amit a diákból láthattam, elmondhatom, hogy hatalmas dolog készül!

Néhány szerencsés délután még az Amazonas telephelyén is találkozhatott Heikoval, amint a legutóbbi kongói szállítmányunk halait fotózta.

Jegyek a szombat reggel 7 órától a helyszínen kaphatók!
 

Képek:
Az előre, vagy hátra lapozáshoz, kattints a kép jobb, vagy bal oldalára.
A képek áttekintéséhez húzd az egeret a kép alatti menü feliratra.
2012. 03. 29. 19:53
2 hozzászólás


Március

 
Ismét eltelt egy hónap a legutóbbi nagyobb bejegyzésem óta. És sajnos ez fel sem tűnt. Sem a barack virágzásból, vagy a békák ébredéséből nem láttam semmit itt pesten, de még az országot járva sem... Lekötött a munka, szervezés, és szerencsére volt mit. Az viszont annál inkább feltűnt, hogy miközben e blogot gépelem, a szomszéd szobában csobbanás... a fal az akvárium mögött, a vízszint hullámzik és a padlón tócsa, de a macska sehol...se az ágy alatt, se szekrényben...keresem tovább, a kalászhalak első ránézésre megvannak, a cica csurom vizesen óriási szemekkel előkullog... szóval folytathatom az írást... Na, amiről írni szeretnék most, az nem más, mint egy kalandos kongói sztori, továbbá némi plusz biztatás, miért KELL meghallgatni Blehert a jövő hétvégén, aztán hogy miért is lehetnek egyesek rablóhal bolondok, és talán még némi aktuális nano sztori is beleférhet.
Délelőtt fotózni voltam a boltban, sosem értettem, hogy adhat ilyen vacak képeket egy iphone, mint az tőlem megszokott volt, de az már tiszta sor, hogy én voltam a tudatlanabb... Össze is szedtem, hogy miről írnék ma este, beszámoztam, hogy mi-hova kerüljön a szövegen, témákon belül, ehhez képest vajmi kevés jut eszembe. Kezdjük kongóval...
 
A Kongói Demokratikus Köztársaság, régi nevén Zaire, nos hatalmas terület, 2 millió négyzetkilométer, afrika második legnagyobb országa, amely a világ rangsorban a 12. helyen van. Akkora, mint Franciaország, Németország, Spanyolország és Anglia együttesen...Mégis egész európában maximum 10 és 20 közé tehető azoknak a cégeknek a száma, amelyek erről a területről származó halakkal foglalkoznak. Hányszor hallom azt, hogy XY halfaj azért Ritka és kuriózum, mert Csak Kongóban él...
Az első találkozásom ezzel a területtel, nagyjából 4-5 évvel ezelőtt volt, amikor egy Bruno nevű fazon vezetett meg, némi pénzt kicsalva, az akkor nála lévő és fényképezett halak küldési díjára...Az állítólagos díszhal exportőr jó eséllyel legfeljebb kecskékkel kereskedhetett...
Februári blogomban már említettem, hogy mennyire várom már a "jövő hétre" a szállítmányt, mesés halakkal... Igen ám, minden rendben is volt, a repülőgép lefoglalva, minden rendezve a halak fogadásához, de sajnos pont külföldön az exportőr, az emberei pedig nem tudják kellő minőségben megoldani a csomagolást, ügyintézést, úgyhogy halasszuk el egy héttel! OK, a következő héten, áhh, nagyon sok a kintlévőségük, New York-ból, Japánból, Taiwanról tartoznak nekik nagy cégek, most nem tudják csak úgy küldeni a halakat...de mondjuk 2000 usd kisegítené a cégüket és akkor aztán annyi halat küldenek, hogy fél európát ellátom! Mindezt egy olyan cégtől, aki nagyon komoly európai referenciákat tudott felmutatni, mitöbb magam is láttam a tőlük származó halakat már...
Ekkor már sorra kaptam az ajánlatokat, minden nap más "cégektől", hogy én halat keresek kongóban? Vásárolok Zairei halászott állatokat? ŐK az én embereim! Nem kell sok, csak 500usd, hogy elkezdjék a halászatot! Csak hálóra kell pár dollár és már intézik is! Már van haluk, csak éppen halaszacskó, az nagy hiánycikk...Végül egy fiatal kongói bizonyítani akart, hogy Ő bizony tényleg küld 15 boxot, csak adjam le a rendelést stb. De, neki nem jó az a csatlakozás, amivel a korábbi exportőr jelölt küldte volna az állatokat, más légitársaságot kell keresnünk...ok, megoldottuk... bármely hihetetlennek is tűnt, de a 14 doboz hal el is indult...sőt át is szállt kétszer... az első átszállást követően kiderült, hogy nem sok köze van a halaknak a rendeltekhez, mert vagy más faj, vagy más méret, más darabszám, esetleg mindkettő...mitöbb a szállítási költség, amit Ferihegyen fizetnünk kell sokszorosa a megszokottnak... Áh, hisz még egy átszállás, úgyis visszaküldik, vagy kiderül, hogy 14 doboz kókuszdió, nem fog ez ideérni... valami még biztos közbe jön... A leszállás előtti délután halgondozóm nagy problémák előtt állt, hogy is csináljunk annyi üres akváriumot, hogy el tudjunk mindent helyezni... cirka 2500-3000 liter szabad, üres, steril, kezelhető akvárium mennyiséget? Mit, mivel kellene összerakni? Aztán délben jött a felismerés, hogy tényleg úton vannak a halak és hajnali fél 1-kor száll le a gép, éjszaka azt át kell venni, ki kell fizetni egy nagyon combos összeget, oké, de hogyan? Aznap két kocsi is szállított ki halakat az országban, de még ez is kevésnek bizonyult...sos értékesítés, további országjárás...majd amikor már minden okmány és fillér a helyére került, kiderült, hogy éjszaka sehogy sem vehetjük át a szállítmányt. 2 óra alvás és irány vissza a reptérre... Mire megkaptuk a halakat, már 9 óra is javában elmúlt


Karton dobozok kibélelve vékony, néha csak fél centi vastag hungarocell darabokkal... és az egész rengeteg celluxxal összefogatva, kívül belül...Ez egy olyan szállítmány, amihez csomagolási listát sem tudtam kérni, mitöbb az exportőr igazából azt se tudta, hogy mit küld... amikor már javában úton voltak a halak, faggatóztam a méretekről, darabszámokról, színváltozatokról...és hát, mint az kipakoláskor kiderült nem igazán volt képben a kolléga.

Mivel az út Kinshansa-tól Budapestig közel 3 napig tartott (Kinshansa(Kongó) - Nairobi (Kenya) - Frankfurt (Németo.) - Ferihegy), az állatok egy része tragikus állapotban volt.

G. tamandua, barna elefánthal vagy tapírhal... sajnos a várt 52 egyed fele ilyen állapotban érkezett meg.

Szerencsére, noha a veszteségek jelentősek voltak, érkezett néhány igazán szép halunk is!

19 évesen azzal a lendülettel kezdtem el díszhalakat importálni, hogy amire más képes, arra én is... tudok írni és olvasni... most is azt mondom, hogy ezt bárki utánam csinálhatja! Ha lelkileg felkészül, hogy esetleg milliós veszteségek érik!

Na, kicsit átfutva a szállítmányon, a legjobb állapotban a Tüdőshalak érkeztek... Egy Protopterus aethiopicus Zaire, amely gyönyörű, nagy foltos, hálózatos mintájú nagyjából 60-70 egyed...róla már nem tudok képet mutatni, mivel éppen, hogy csak kiraktuk, vevőre akadt. és 27db Protopterus dolloi, karcsú tüdőshal...
20-30cm közötti egyedeket vártunk, ehhez képest most 4 különböző méretet árusíthatunk a fajból...
S-es méret, 6-10cm, a legtöbbjük még külső kopoltyúval rendelkezik... Én élőben sosem láttam még ilyet! Egy kolléga szerint olyan, mint egy fekete anorexiás axolotl, engem inkább a csillag orrú vakondra emlékeztetett elsőre:

Ezeket az ivadékokat almacsiga és jaguársügér nevelő medencébe  raktuk. Tudni kell, hogy a 20 centi alatti tüdőshal példányok, érkezzenek akár kamerunból vagy nigériából rendszeresen elpusztulnak az út alatt vagy a rákövetkező 1-2 napban. Jellemzően nagyon rosszul tűrik a szállítást, és nehezen aklimatilálódnak. Ezzel szemben ők, már a vízbe érést követően vadászni kezdtek a kis jaguárokra!
A következő az M-es és L-es méretkategória, ezek 20-25 és 25-35 centis halak, amolyan Süldők... kissé formátlanok, kissé bambák, de azért aranyosak és talán ez a legjobb ár-érték arányú méret.

A szállításuk érdekessége, hogy minden Protopterus kettesével csomagolva, 2 liter vízzel érkezett és mindegyiknek a zacskójában volt 1 pár vadbefogott kongói Guppi... Legalább 50 évvel ezelőtt telepítették be ezt az elevenszülőt számos vad vízbe az országban, egészen szép példányok is érkeztek most véletlenül, a német importőrök, mivel afrikából csak nagyon kis csomagolási sűrűséggel tudják a guppikat küldeni, így 2-3 eurót is elkérnek ezekért a példányokért!
A "Jumbo" mérettartomány most a 40-60 centis halakat jelöli nálunk. Noha a faj ennél nagyobbra is megnő, ők már valószínűleg ivarérett példányok, még 8 egyedünk van belőlük.

Az egész szállítmány nagyon közel áll hozzám, és tényleg legszívesebben valamilyen nyílvános akváriumot nyitnék, megtartva valamennyi egyedet, de erre Még nem adottak a feltételek.

Haladjunk rohamléptekben tovább, az óriásokról a törpékre váltva. Többször voltak már nálam Microsynodontis batesii-k, egy darázs mintás nyurga tollasbajszú harcsa, amely micro neve daráca 6-7 centire is megnőhet. Ez egy nagyon széles elterjedési területű, toleráns, számunkra gyakorlatilag folyamatosan hozzáférhető faj. Most azonban a Microsynodontis polli-ra sikerült szert tennünk, amely Valóban NANO! 3,5-4 centisre nő meg, emellé szájnyílása egészen kicsi, nem tesz kárt a legapróbb halakban sem, viszont az aljzatra hullott apró táplálékot összeszedni, akár a galaxy razbórák alól is.

Én eddig a fajjal csak leírásokban találkoztam, még a legnagyobb eu-s nagykereskedések kínálatából is hiányzik, hazánkban pedig ez az első importja. Nem mondhatnám, hogy lenyűgöz a szépsége, viszont igazán Aranyos! A képen látható példányok mindössze 2-3 centisek és folyamatosan a szűrő körül csoportosulnak, néha kis rajokban szelve át a medencéjüket. Etetéskor pedig megelevenedik a talajfelszín.

A Synodontis schoutedeni az egyik kedvenc harcsám, noha rendszerint kifejlett 8-10 centis méretben kerültek eddig hozzánk. Most ivadékokat kaptunk, amelyek ára jóval barátságosabb a felnőtteknél, és vadbefogott lévén bizonyosan nem hibrid halak! Német tenyésztők az elsők között ezt a hátonúszó harcsafajt tenyésztették, néhány évtizeddel ezelőtt! És azóta is több ízben bebizonyosodott, hogy nincs szükség külső mesterséges indukcióra, mindössze ikraráccsal, pontylazacokhoz hasonlóan tenyészthető a faj! Nálunk ennek ellenére főleg a kifejlettkori aránylag kis mérete miatt keresték eddig.


Egy kicsit közelebbi kép:


Itt egy Nigriventris is van a képen, amelyek csak véletlenül keveredtek a schoutedenik közé.
Méghozzá a sötétbarna-fehér csíkos(mégha ez a képen kevésbé is kivehető) "Zebra Kuku" változatból kaptunk pár egyedet ebből a szintén kicsi, maximum 8-10 centisre növő az ideje nagyrészében tényleg fejjel lefelé úszó fajból.

Érkeztek gyönyörű bozóthalak is. Az első faj inkább csak az igazán vájtfülűeknek való, nem túl dekoratív, de békés, nyugodt természetű, erős hal, Ctenopoma kingsleyae.

A leopárd bozóthal ennél sokkal ismertebb, noha nem azokban a sötétvörös, mély rozsdabarna színekben, amikben a mi egyedeink pompáznak. Sokkal látványosabbak a farmtenyésztett törzseknél.

A korábbi blogban leírt ikráztató csomó hivatott a felszínen úszó vízi növények gyökereit imitálni. Nagytestű halak dacára rendszeresen beállnak a szálak közé, csokorba gyűlve ejtőzni.

A lenti képen a harmadik faj mintázata nem érvényesül, noha igazán jó kondícióban lévő, erős színezető Microctenopoma ansorgiikról van szó. Viselkedésük leginkább az Apistogramma fajokéra hasonlít, ahogy a szinte teljesen üres medencében, mindig akad 1-2 hím, amelyik épp pózol, vagy mutogatja magát a nőstényeknek, ahogy a képen a szivacs tövében lévő hím is teszi.


Az ismertető végére kerülnek a sokúszós csukák, amelyekből állíthatom, hogy európa szerte egy cég sem tart annyi változatot, fajt, mint most én. Sőt, a jövő héten tovább fog nőni a gyűjtemény :)

Az egyik kedvencem, amit folyamatosan tartok és nevelek, a díszes sokúszós csuka. Sajnos az új egyedek megérkezését követően 2 nappal a saját 45 centis nőstényem elpusztult, de némileg kárpótolnak a tündöklő fiatalok... A faj 60 centisre is megnő, de nagyon sok év alatt. Problémahal, de szaporítása ma már nem okoz problémát, Indonéziában, hormonnal sokezres tételekben nevelik, a piaci kereslet kötelezően magával hozta a tenyésztését is. A sokúszós csukákat igyekszem rendszerezve, fajonként két képpel bemutatni, hogy jól összehasonlíthatóak legyenek a faji jellegzetességek.
Figyeljük csak a mellúszók színét és mintáját!


Márk24 és talán Fjudors is csinált hasonló fajösszehasonlítást a sokúszós csukákról, én megpróbálom ugyanakkor saját halakkal, saját képekkel kivitelezni ezt.
Polypterus palmas polli - Egy törpe sokúszós csuka faj, 20-30 centi közötti méretével, még a senegalusnál is jóval kisebb marad. Testfelépítésre, fejformára azonban nagyon hasonló ahhoz, viszont sokkal nyugodtabb és remélem a képek is visszaadják, hogy dekoratívabb! Már már csicsásnak is nevezhetőek a kénárga úszóik.A harmadik mintás/színes mellúszójú faj a Polypterus weeksii, az egyik legdrágább és legritkább sokúszós! Kissé indiánszerű ábrázata a pár éve felfedezett, nyúlánkabb testű mokelebembe nevű rokon fajra emlékeztet. Mellúszóik sötét narancssárgák.


Polypterus delhezi, avagy márványos sokúszós csuka. Kissé az endlicheri-re emlékeztet, de mérete jóval kisebb marad, mindössze 40cm körüli. Mintázata egészen kedvelhető díszhallá tehetné.Az utolsó faj egy valóságos óriás. Némiképp kakukktojás, ugyanis egy tényleg csuka fejű jószág, amely megjelenését tekintve nem volt egyértelmű, hogy mely fajhoz is tartozik. A feje a Polypterus bichir bichir-re, míg a teste a Polypterus endlicheri congnicum (vagy újabban Polypterus congnicum)-éra hasonlít. A hátúszó sugarainak száma viszont a vizsgált egyedeknél nem passzol a két változat egyikéhez sem!
Minden bizonnyal azonban a P. congicum egy területi variánsáról van szó, amelyeket mint a blog első publikálását követően kiderült, a Kongó folyó Marebo medencéjében halásztak az exportot megelőző nap. Belőlük eleve csak 20-40 centis halak érkeztek, rendszerint kettesével csomagolva, így az érkezés idejére az ivararány sajnos némiképp eltolódott a testesebb nőstények javára.
Lehet, hogy ehhez már valami féle fanatizmus kell, de szerintem gyönyörű....Így kell kinéznie egy vízi ragadozónak! Kár, hogy nagyonon nagyra nőnek...


Egy vicces dolog a sokúszósok kapcsán... Egy kolléga ma teljesen lesokkolódva keresett meg, mivel lyukak vannak a hala koponyáján!
Pont úgy, mint az alábbi netes képen... Első gondolat Hole in the Head disease...vagyis hexamita vagy hiánybetegség... csakhogy a lyukak szimmetrikusak, a koponya tetején a jobb és baloldalon ugyan ott vannak. Akkor már kezdett gyanússá vállni, hogy ez valami féle érzékszerv, talán a szagláshoz kapcsolódóan... majd kiderült, hogy az oldalvonal nem csak a Polypterusok oldalán halad, hanem néhány pontban a fejen is vannak nyomásérzékelő receptorai!


Régi terv, hogy csináljunk egy falat kis 30-50 literes akváriumokkal, nano halak, garnélák részére, azonban ahhoz legalább 1-3m3 hasznot vizet kellene kidobnunk, így egyelőre az 5 éves terv része marad. Ebből fakad, hogy a nanohalaink legnagyobb részét együtt tartjuk egy 250 literes akváriumban, porított brekkgrannal és keltetett artemiával etetve őket. A nap kérdése, hány faj számolható meg a képen?

Az egyik legújabb projektünk az alábbi képen szereplő faj szaporítása, erről a későbbiekben fogok beszámolni!Reggel egy futár csengetett hozzám a következő dobozokkal:


A legnagyobbat kinyitva, ezt láttam benne, kategóriánként a diszkoszverseny nyereményei:

Igenis lelkesedjenek a hazai tenyésztők, hobbi akvaristák, diszkoszbolondok! Itt a lehetőség megmérettetni a legszebb halaikat!

Amit minden nevező megkap, aki kihozza a diszkoszát:És néhány nyálcsorgató kötet, amelyeket egyébként a börzén meg is lehet majd vásárolni! Mitöbb a szerzővel egyedileg dedikáltatni!Szervezőként az egyik legnagyobb problémám a napokban Bleher kalászhalas előadása.
Anno amikor kijelöltük, átbeszéltük, hogy mégis miről kellene előadásokat szervezni, mi lenne az a téma, ami a legtöbbeket érdekel, legérdekesebb...néhány pont fix volt. Legyen diszkoszhal, mert abban profi az előadó, legyen Dél-Amerikai sügér, mert szeretjük Bakipetit :P Na meg, mert az amerikások menők!
Legyen valami más...tenyésztős, akvaristás előadás, L-es harcsa tenyésztőkkel, sügeresekkel, arowanamánokkal... Na meg, hogy is csinálják a világ más részein, miért megy máshol jobban az akvarisztika, miért van több haltartó Buenos Airesben vagy Kalkuttában, mint Pest megyében?

És felmerült az, hogy hát 4 előadás...de ne legyenek teljesen hasonló témák, mégis mi legyen a 4. ? Egy kedves akvarista azt javasolta, hogy legyen Bleher kedvenc témája? miről adna ő elő a legszívesebben? Mert az bizony legyen bármi, biztos, hogy hihetetlenül jóra fog sikerülni!


Erre a topicra pedig Bleher Pápua Új-Gíneát jelölte meg, mint a csodálatos zöld sziget, ahova évtizedek óta minden évben visszajár, ahonnét rengeteg kalászhalat, gébfajt, rákot és más vízi állatot mutatott be az akvarisztikának, fedezett fel...ahol az őslakosok, a geológiai környezet, az élőhely, az esőerdők, a rendkívül változatos világ mindd lenyűgözték...

És sajnos pont ez az az előadás, amelyre a legkevesebb jegy kelt el. Tény és való, hogy úgy hirdettük meg, mint Kalászhalas előadás, az pedig egy nagyon réteg terület, nehéz beszerezni manapság érdekes kalászhal fajokat, egymáshoz sok faj hasonló, ivadékban nem mutat, meg amúgy is, nincs divatja! Legfeljebb a Popondettáknak.

Nade most, egyeztetve az előadóval kicsit áthelyeznénk a hangsúlyt, egyfajta rendhagyó földrajz órára, élménybeszámolóra, a sziget és annak élővilágának egyik legjobb fehérbőrű ismerőjével, közérthetően, érdekességekkel tűzdelve, számtalan fotóval, videóval... Még van néhány nap, jegyeket lehet venni! Hajrá! Ne maradjanak üres sorok!

2012. 03. 24. 20:25
7 hozzászólás


Csináld magad - Ikráztató csomó

Angol nyelven nagyon szimpatikus leírásokat találni ikráztató műnövény /zöld fonálcsomó készítésről, de magyarul pár évente egyszer, ha látok erről valami leírást, holott nem egy nagy dolog, miközben nagyon hasznos tud lenni.

Mivel ma csináltam új csomókat Melanotaeniák, Ostorok szivárványhalak, molnárlazacok és aranycsukák számára, ezért dokumentáltam a folyamatot.

Anyagköltség: átlag 120Ft/db
Elkészítési idő: fél perc/db
Látni amint házi műmohára ívnak a kalászhalak: megfizethetetlen


Hozzávalók: Zöld fonál (mint amiből pulóvert kötnek...de a subázó fonál mégjobb lenne, mivel bolyhosabb), kemény borítós könyv, olló.


A fonalat a könyv köré tekerjük.

és tekerjük...


Majd elvágjuk a szálít és egy 10 centis darabot befűzünk a könyv borítója és a tekercs közé.


Ezt elhúzzuk a könyv gerincéig.


Majd csomót kötünk rá.


A könyv másik oldalán ollóval elvágjuk a köteget.


A mű már majdnem kész:


Kicsit összeborzoljuk a szálakat és átmosás után mehet az akváriumba:Ízlés szerint parafadugót vagy hungarocell darabot köthetünk a tetejére.
 
Videót nem tudok beszúrni, de itt látható a fenti köteg működés közben:
[katt]
 

2012. 03. 02. 11:17
10 hozzászólás


 Legrégebbivel kezdve

Egy oldalon megjelenő elemek száma:  

 1 2 3 4 Következő oldal

 

 

Belépés   Belépés

Belépés


Az E-mail címed:
A jelszavad:
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

 

Fórumhozzászólások   Fórumhozzászólások

FórumhozzászólásokChat   Chat

Chat


Chat

Akik éppen csetelnek:

Herp Discus Co. Hungary


Tagjaink oldalai   Tagjaink oldalai

Tagjaink oldalai


Ugye tudod, hogy neked is lehet ingyenesen saját akvarista oldalad akvarista.hu tagként?

Top akvarista oldalak:

Killer81 akvarista oldala (93 napi látogatás)
GODOGABOR akvarista oldala (65 napi látogatás)
stefiandi akvarista oldala (53 napi látogatás)
worldinvestman akvarista oldala (51 napi látogatás)
ibiza0922 akvarista oldala (50 napi látogatás)

Legújabb akvarista oldalak:

Sabine akvarista oldala
HUlex akvarista oldala
sztgab akvarista oldala
GODOGABOR akvarista oldala
Creative Synthesis akvarista oldala

Közérdekű hírek   Közérdekű hírek

Közérdekű hírek


ElejéreVisszaHozzászólokKövetkezőVégére

karikaturista | 2014-04-07 17:52:40 Sziasztok ! FiGYELEM ! ez nagyon FONTOS lehet egyeseknek ! Kérünk mindenkit a régi privát levelezéseit mentse el, mert technikai okok miatt, azok NEM lesznek elérhetők, az ÚJ rendszerre átállás után! Napokon belül indul az ÚJ rendszer tesztüzeme! ( Reményeink szerint, a fotók és minden más adat megmarad mindenkinél, viszont a privát levezéseitek MENTSÉTEK el, akinek vannak fontos PÜ-ei ! ) Minden jót! Üdv!
karikaturista | 2013-10-08 17:36:59 MIELŐTT piacba hirdetést, vagy fórumba hozzászólást / blogot írtok, erre a két érdekes linkre célszerű rápillantani! Üdv!
[katt]
[katt]
zsotyi | 2013-06-02 22:24:43 Új cikket olvashattok a főoldalon lévő Halak,élőlények rovatban.
H.Edit mutatja be a Sturisoma aureum-ot.Jó olvasást!
aztamindenit | 2013-03-29 19:32:08 Az üzenőfal lezárásával párhuzamosan megnyitottunk egy olyan témát, ahol akármiről lehet beszélgetni, legyen az foci, csajok, időjárás:

Egyebek -> OFF-Topic, egyéb élőlények és felszerelés -> Akvarista.hu söröző

Üdv. Petya
bazsa007 | 2013-03-29 19:24:30 Az oldalon folyamatos fejlesztések folynak. Ennek produktuma hogy kisebb hibák léphetnek fel. Természetesen igyekszek minél kevesebb kellemetlenséget okozni! Ezért előre is köszönöm a türelmetek!
ElejéreVisszaHozzászólokKövetkezőVégére


Hírek   Hírek

Hírek


­

Hozzászólások   Hozzászólások

HozzászólásokÚj felhasználók   Új felhasználók

Új felhasználók


MrZidi
MrZidi
Jéke

Imo'o
Imo
Hajdúböszörmény

BoTiKa98
BoTiKa98


Virtuo86
Virtuo86
Budapest

krola
krola
Debrecen


Látogatók   Látogatók

Látogatók


Vendégek: 2610
Tagok: 12
Összesen: 2622
Jelen lévő tagok:
amaranthusretroflexus
Dicsőség
dinorbia
kezsolti
klp_mst
lajcsi
Moscow Black
nyulzsiraf
peter910929
tmozes
velenceito
zoleem3

 

Főoldal

Akvarista fórum

Blogok

Tagok

Akváriumok

Videók

Klubok

Szabályok

AKVARISTA.HU Akvarisztika témában tippek, fórumok, cikkek