FőoldalAkvarista fórumBlogokTagokAkváriumokVideókKlubokSzabályok
PartnerekTermék ajánlóAkció figyelőTermészetvédelemKapcsolatHasznos linkek
Fórum kategóriák   Fórum kategóriák

Fórum kategóriák 


 
 
 
 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:
 

Keresés   Keresés

Keresés


Rengeteg hasznos infó van az oldalon, azért, hogy meg is találd amire kíváncsi vagy, használd a keresőt...

Keresés
Részletes keresés

A 10 leggyakoribb kereső szó:

DĂ©l Ameikai sĂĽgeres akváriu, Cyphotilapia Gibberosa(frontos, Trópusi, társasa akvárium 200 , Ă©desvĂ­zi növĂ©nyes,kishalas, Dél-amerikai jellegű akváriumo, Aranyhalak: etetés, gondozás, , akvárium Megszüntetve 2012, no, Ä‚Ĺ desvĂ­zi nÄ‚Ĺ›vÄ‚Ĺ nyes,, DĂ©l Ameikai sĂĽgeres akváriu, DĂ©l Ameikai sĂĽgeres akváriu

A 10 utolsó kereső szó:

Halas és Növényes édesvizi akv, Aranyhalak: etetés, gondozás, , TrĂłpusi, tĂ·rsasa akvĂ·rium 2, Trópusi, társasa akvárium 200 , malawi 6db frontosa mpimbve , kezdetek,régi lakók,és mostani, nevelde,dél amerikai,közép ame, DĂ©l Ameikai sĂĽgeres akváriu, Cyphotilapia Gibberosa(frontos, Ă©desvĂ­zi növĂ©nyes,kishalas

További kereső szavak:

akvárium, akvarista.hu, eladó, www.akvarista.hu, házilag, hailea, tartása, szaporodása, háttér, hal

Találkozzunk Facebookon!   Találkozzunk Facebookon!

Találkozzunk Facebookon!Új blogbejegyzések   Új blogbejegyzések

Új blogbejegyzésekÚj képek   Új képek

Új képekA legfrissebbek...   A legfrissebbek...

A legfrissebbek...


Azoo Nyereményjáték 2. eredményhirdetés

Egy márka a Távol-Keletről. Félünk tőle?

Azoo Nyereményjáték Eredményhirdetés!

Azoo-aqua - egy új márka Magyarországon

Azoo-aqua - egy új márka Magyarországon

Sturisoma aureum

Bemutatkozik:
Vadvilág AkvarisztikaBarátaink   Barátaink

Barátaink


szentgyo garnélás oldala
 
Aquad - Videó hírlevelei

 

Új videók   Új videók

Új videókId?járás   Id?járás

Id?járás


Hőtérkép
  Forrás: www.idokep.hu

 

 

 


DIY ventillátoros akvárium hűtés

Ha végre itt a nyár...

DIY ventillátoros akvárium hűtés Szerkesztés Törlés

 
   
 
Sziasztok !
 
Itt a nyár és itt a kánikula. Sokáig vártunk rá, de ismét átesett az időjárás a ló túlsó oldalára.
Odahaza a megszokott 26 fokos akvárium vízhőmérsékletek mostanra tartósan 29 fok környékén stagnálnak még éjjel is. Klímára sajnos nem futja a lakásban. Úgy gondolom, hogy a legtöbb hal számára időszakosan a 29 fok azért még elfogadható még ha nem is ideális.
Ebből kifolyólag elhullást nem tapasztaltam. A barna alga annál inkább örült a változásnak és
lassan, de biztosan nyomult előre az üvegfelületeken, nem várt intenzitással.
Ennek ellenére úgy találtam, hogy beavatkozást nem igényelnek az otthoni akváriumaim.
 
 
A tavalyi évben tettem egy kísérletet egy munkahelyi saját akvárium beüzemelésével.
18 literen egy csendes kis zugot terveztem. A kezdetben megteremtett szép egyensúly ellenére nyár derekán elkezdtek borulni a dolgok. Az irodám rossz fekvéséből adódóan júniustól kezdett egy gőzmosodára hasonlítani. Nyitott ablakok mellett a melegebb napokon olykor 32 fokra kúszott a hőmérő higanyszála az akváriumban. Éjjel pedig a kötelezően zárt ablakok, semmilyen enyhülést nem hoztak. Az eleinte probléma mentes garnélás akvárium egyik hétről a másikra vált az amúgy igénytelennek tartott Red Cherry csapatom vesztő helyévé. Tenni nem tudtam ellene. A maradék túlélőket haza menekítettem. Pár napra egy szép hím betta, 2 anci és 3 páncélos harcsa vette birtokba a kis akváriumot. A bettát leszámítva szemmel láthatóan senki nem érezte magát túl jól az akváriumban. Ennek ősszel véget kellett vessek.
 
Új év és új kezdet. Nem szokásom feladni a terveimet. Ezúttal nem bízok mindent a természetre. Lehetőséget kaptam egy új akvárium beüzemelésére. Ezúttal 46 litert hoztam össze. Szinte minden saját kezem munkája. A tető, a világítás, a belső háttér, a dekoráció, a külső szűrés tokkal vonóval. Egy hete körül dobtam össze pont a legnagyobb kánikula közepén. Nem véletlenül… Azt kell megoldjam, ami a gondot okozza.
Másnap reggelre a víz elérte a 31,5 fokot. Már meg sem lepődöm ezen.
Tegnap nekiláttam egy ventillátoros hűtés elkészítésének.
Volt már ilyen, meg még lesz is. Szinte mindenki ezt alkalmazza, ha a maszek vízhőfok csökkentés a cél. Még készen is lehet ilyet kapni. Aki valamennyire ismer, azért tudja, hogy még ha újat nem is, de hasznosat tudok mutatni. Hát nekiláttam.
 
Itt jegyezném meg, hogy az elkészítés során sehol nem kerülünk kapcsolatba veszélyes feszültség / áramerősség értékekkel, azért mégsem árt némi hozzá értés, ha már egyszer konnektorba dugható holmikkal babrálunk. Ha nem értesz hozzá eléggé, kérj segítséget másoktól. Nem ér annyit egy akvárium sem, hogy tepsiben vigyenek el miatta.
 
A legfontosabb 2 hozzávaló 2db 12V-os PC ventilátor és egy őket üzemeltető 4,5-12V-os áramforrás. Az előbbit 2 tönkrement PC tápegységből operáltam ki. Egy csillag csavar húzó és egy olló elég hozzá. Az utóbbihoz egy Siemens A40-es rég mobil telefon töltőjét használtam föl. A töltő 4.5 voltot ad le.
 
 
A telefonhoz csatlakozó dugót levágva és a vezetéket lecsupaszítva két szálat kaptam. Fehér színű ami a pozitív és egy szigetelés nélküli, ami a negatív lesz. A két ventilátor vezetékeit lecsupaszítva egy piros (pozitív) és egy fekete (negatív) vezetéket kapunk. Mivel 2 ventilátoros lesz a hűtőm így a két vezetéket egyesítem vagyis a 2 ventilátor piros vezetékét egybe sodrom és a 2 feketét is egybe.
Végül a pirosakat összesodrom a töltő fehér szálával és a feketéket pedig a töltő szigetelés nélküli szálával. Bocs a színvonaltalan rajzért, de most csak paint-om van a gépen és ennyit tudtam kihozni belőle.
 
 
Természetesen az összekötést a legvégén célszerű megcsinálni. A kötéseket lehetőség szerint forrasszuk el és zsugorcsővel szigeteljük, majd szigetelő szalaggal fedjük be.
 
A hűtés kialakításakor egy normál tetővel rendelkező akváriumhot vettem alapul.
Kisebb módosításokkal természetesen alkalmazható válik a hűtőm növényes (fedetlen) és üvegtetővel ellátott akváriumoknál is. Nyitottnál csinosítani kell a hűtőtesten és egy üveg szélére akasztási lehetőséggel kell ellátni, ami semmilyen gondot nem jelent.
Üvegtetősnél pedig az egyik oldalon 2-3 cm-es résnyire visszahúzott üveg fedél résére kell ültetni a hűtőt, természetesen a viszonyokhoz igazítva az alakját. A mellette szabadon maradt réseket pedig egyszerűen egy méretre szabott spirálozásnál használatos átlátszó műanyag csíkkal lehet lefedni.
 
A két ventilátort egy burkolatban helyeztem el. Először is rögzíteni kellett egy közös lapon mindkettőt és ezzel egy időben kialakítani a védőrácsot a lapátok fölé. Ezek 8x8cm-es hűtőventillátorok. Hogy ne kelljen később kínlódni a beillesztéssel, némi ráhagyással
17 x 8.5 cm-es keretet kaptak.
 
 
A tartó kereten lévő levegőkiömlő lyukakat pedig valamivel kisebbre vágtam, mint a lapátok átmérője.
 
 
A kialakítást úgy terveztem, hogy a ventilátorok a víz felszínét fújják majd, tehát úgy szereljük a keretbe, hogy lefelé dolgozzanak. Ráillesztettem az méretre szabott oldalakat is.
 
 
Az egyik oldallapon fúrtam lyukat a ventilátorok kábeleinek.
 
 
Ezt követte a két vég fölhelyezése.
 
 
 
Megfordítottam az egészet és föltettem a ventilátor lapát védőrácsot is, majd pillanat ragasztóval készre ragasztottam.
 
 
A kiáramló levegőt egy légcsatorna készítésével formáltam át.
 
 
 
 
 
 
Egyrészt ennek köszönhetően nő a kiáramló levegő sebessége, így a hűtő értéke is. Másrészt a légcsatorna lehetővé teszi, hogy az akvárium fedelébe ne kelljen egy 170x85mm-es négyzetet vágni, mivel a szűkítésnek köszönhetően ez mindössze 170x26mm-re csökken. Ha nincs szükség a hűtőre egyszerűen kihúzom a hűtést a vágatból és a kivágott darabot kupaknak használva egy pici szigetelő szalaggal lezárom azt. Úgy gondolom ennyi buherálást még egy „drágább” akvárium tető is kibír és nem csökken vele az esztétikai értéke.
Harmadrészt a légcsatornával közvetlen a vízfelszínre juttatom a friss még hűvös levegőt és nem az akváriumban kevergetem vele a meleg párát. A légcsatornát spirálozáshoz használatos átlátszó műanyag előlapból készítettem és jól tapadó cellux-al fogattam össze, majd szigetelő szalaggal erősítettem meg. Az áramló levegő a fedélben túlnyomást képez, így a vízpára nem jut el a ventilátorok motoraihoz és nem áztatja föl a ragasztásokat sem. Régebben használtam már ezt a megoldást és véglegesen vízhatlannak bizonyult. A légcsatornát a hűtőtesthez folyékony ragasztóval és 2db kapoccsal rögzítettem.
 
Ezt követően kivágtam az akvárium tetején a légcsatorna bevezetéséhez szükséges rést…
 
 
…és a helyére toltam.
 
 
 
 
A korábban leírtak szerint összekötöttem a vezetékeket és a töltőt a konnektorba dugtam.
A két 12 V-os PC ventilátor a 4.5 V-os töltőről szép csendben komótosan munkához látott.
 Piacokon kapható az úgynevezett USB töltő, aminek szintén megfelelő ehhez a Volt értéke.
kapható ezek kívül úgynevezett univerzális töltő, aminek állítható a feszültsége 12 V-ig. A rajta lévő kapcsolóval így növelhetjük a ventilátorok forgási sebességét és evvel együtt a hűtő képességét is.
Mire befejeztem az összeszerelést megérkezett a „hideg” front, ami 29 fokra stabilizálta reggelre az akvárium vizét, tehát ez volt a kiinduló pont. Innentől kezdve kezdtem figyelni a változás. 8:30-kor bekapcsoltam a hűtést.
 
08:30 -> 29.0 fok
08:40 -> 28.8 fok
09:00 -> 28.5 fok
09:20 -> 28.0 fok
09:40 -> 27.5 fok
10:00 -> 27.0 fok
10:20 -> 26.4 fok
10:40 -> 26.0 fok
11:00 -> 25.8 fok
11:20 -> 25.6 fok
11:40 -> 25.5 fok
14:30 -> 25.0 fok
 
Úgy tűnik a munkám elérte a kívánt célt. A hűtés gyors vízhőmérséklet csökkenést ért el, mely végül 25 fokon stabilizálódott. Logikusan gondolkodva ez 4 fokos csökkenést produkálva egy újabb szélsőségesebb 32 fokos melegedést is képes legalább 4 fokkal lejjebb tornászni, ami már csak 28 fok. A körülmények fényében teljesen elfogadható nyári gatyarohasztó idő esetén.
Korábbi kísérletezgetés azt igazolta, hogy az ilyesfajta hűtés jelentős kipárolgással jár. Ennek az akváriumnak az esetében ez napi 1 liter is lehet, melyet értelem szerűen pótolni kell.
Ilyenkor különösen figyelnünk kell a vízcserék fokozott betartására, mivel az állandó párolgás utánpótlása vízkeménység növekedéshez vezethet, ahogy erre akvarista polgártársam is felhívta a figyelmemet, teljes joggal.
 
Remélem szolgáltam valamilyen hasznos tanulsággal.
 
Sziasztok.
 
 
 

Írta: Killer81 - 2011-07-22 12:12:09

Cimkék: Akvárium barkács tippek

Hozzászólások...


szia

hauzer

hauzer

Ajka
Hozzászólások: 4
Reg.: 2013.03.12.
2 ismerős
AkváriumaBlogjaKépeiVideói
ÜzenőfalKlubtagságaiismerőseiSaját oldal
 miből van a tokja a ventilátornak

hauzer - 2013-03-17 14:56:06
Válasz erre a hozzászólásraRE: szia

crayon

crayon

Budapest
Hozzászólások: 4
Reg.: 2013.07.08.
0 ismerős
akváriumaiBlogjaKépeiVideói
ÜzenőfalKlubtagságaiismerőseiSaját oldal
Hello!
Nekem úgy tűnik, hogy habosított PVC lemez. Lehet kapni 1mm-es vastagságtól.
Hasonló, mint a hungarocell vagy nikecell lemez, csak nem "porlad" szét kis golyócskákra, hanem élesen vágható.
Üdv

crayon - 2013-08-08 12:34:35
Válasz erre a hozzászólásra


 

 

Belépés   Belépés

Belépés


Az E-mail címed:
A jelszavad:
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

 

Fórumhozzászólások   Fórumhozzászólások

FórumhozzászólásokChat   Chat

Chat


Chat

Akik éppen csetelnek:

karikaturista


Tagjaink oldalai   Tagjaink oldalai

Tagjaink oldalai


Ugye tudod, hogy neked is lehet ingyenesen saját akvarista oldalad akvarista.hu tagként?

Top akvarista oldalak:

Killer81 akvarista oldala (93 napi látogatás)
GODOGABOR akvarista oldala (71 napi látogatás)
stefiandi akvarista oldala (56 napi látogatás)
ibiza0922 akvarista oldala (51 napi látogatás)
worldinvestman akvarista oldala (50 napi látogatás)

Legújabb akvarista oldalak:

Sabine akvarista oldala
HUlex akvarista oldala
sztgab akvarista oldala
GODOGABOR akvarista oldala
Creative Synthesis akvarista oldala

Közérdekű hírek   Közérdekű hírek

Közérdekű hírek


ElejéreVisszaHozzászólokKövetkezőVégére

karikaturista | 2014-04-07 17:52:40 Sziasztok ! FiGYELEM ! ez nagyon FONTOS lehet egyeseknek ! Kérünk mindenkit a régi privát levelezéseit mentse el, mert technikai okok miatt, azok NEM lesznek elérhetők, az ÚJ rendszerre átállás után! Napokon belül indul az ÚJ rendszer tesztüzeme! ( Reményeink szerint, a fotók és minden más adat megmarad mindenkinél, viszont a privát levezéseitek MENTSÉTEK el, akinek vannak fontos PÜ-ei ! ) Minden jót! Üdv!
karikaturista | 2013-10-08 17:36:59 MIELŐTT piacba hirdetést, vagy fórumba hozzászólást / blogot írtok, erre a két érdekes linkre célszerű rápillantani! Üdv!
[katt]
[katt]
zsotyi | 2013-06-02 22:24:43 Új cikket olvashattok a főoldalon lévő Halak,élőlények rovatban.
H.Edit mutatja be a Sturisoma aureum-ot.Jó olvasást!
aztamindenit | 2013-03-29 19:32:08 Az üzenőfal lezárásával párhuzamosan megnyitottunk egy olyan témát, ahol akármiről lehet beszélgetni, legyen az foci, csajok, időjárás:

Egyebek -> OFF-Topic, egyéb élőlények és felszerelés -> Akvarista.hu söröző

Üdv. Petya
bazsa007 | 2013-03-29 19:24:30 Az oldalon folyamatos fejlesztések folynak. Ennek produktuma hogy kisebb hibák léphetnek fel. Természetesen igyekszek minél kevesebb kellemetlenséget okozni! Ezért előre is köszönöm a türelmetek!
ElejéreVisszaHozzászólokKövetkezőVégére


Hírek   Hírek

Hírek


­

Hozzászólások   Hozzászólások

HozzászólásokÚj felhasználók   Új felhasználók

Új felhasználók


hodo85
hodo85
Zalaegerszeg

Moni25
Moni25
Verseg

lacka25
lacka25
Kecskemét

Sabine
Sabine


Gemu
Gemu
Göd


Látogatók   Látogatók

Látogatók


Vendégek: 1678
Tagok: 20
Összesen: 1698
Jelen lévő tagok:
bauri001
Benipeti
Biga1981
Boldog
dasylva
etelegrande69
Fuka
Gábor26
gizoka
GY.Z.
hzelma88
Joesse
ken_laszlo
koba
konczp
Nika29
Salvia
stevbig
thomas74
vager1

 

Főoldal

Akvarista fórum

Blogok

Tagok

Akváriumok

Videók

Klubok

Szabályok

AKVARISTA.HU Akvarisztika témában tippek, fórumok, cikkek