FőoldalAkvarista fórumBlogokTagokAkváriumokVideókKlubokSzabályok
PartnerekTermék ajánlóAkció figyelőTermészetvédelemKapcsolatHasznos linkek
Fórum kategóriák   Fórum kategóriák

Fórum kategóriák 


 
 
 
 
 
átvehető
Debrecenben az E-petnél:
 

Székesfehérváron a Tűzhal boltban:
 
 
Sopronban az Aqua-Zooban:
 
 
 Budapesten a Korallosakvárimban:
 
 
Budapesten a Vadvilágban:
 

Keresés   Keresés

Keresés


Rengeteg hasznos infó van az oldalon, azért, hogy meg is találd amire kíváncsi vagy, használd a keresőt...

Keresés
Részletes keresés

A 10 leggyakoribb kereső szó:

Moha \\\\\\\"-kötél,-létra\\\\, ĂŠdesvĂ­zi nĂśvĂŠnyes,kishalas, ÊkszerteknÅ‘s betegsÊ, Dél-amerikai jellegű akváriumo, malawi ĂŠs tanganyikai halai, Tanganyika tavi sügerek trophe, ĂŠdesvĂ­zi nĂśvĂŠnyes,, Cyphotilapia Gibberosa(frontos, Halas és Növényes édesvizi akv, Aranyhalak: etetés, gondozás,

A 10 utolsó kereső szó:

Cyphotilapia Gibberosa(frontos, Aranyhalak: etetés, gondozás, , ocellatus gold lamprologus agr, DISZKOSZOK!!! NEM A LEGSZEBBEK, Betta tenyÄ‚Ĺ sztÄ‚ĹÂ, Moha \\\\\\\"-kötél,-létra\\\\, DĂŠl Ameikai sĂźgeres akvĂĄriu, ĂŠdesvĂ­zi nĂśvĂŠnyes,, kezdetek,régi lakók,és mostani, akvárium Megszüntetve 2012, no

További kereső szavak:

akvárium, akvarista.hu, eladó, www.akvarista.hu, házilag, hailea, tartása, szaporodása, háttér, hal

Találkozzunk Facebookon!   Találkozzunk Facebookon!

Találkozzunk Facebookon!Új blogbejegyzések   Új blogbejegyzések

Új blogbejegyzésekÚj képek   Új képek

Új képekA legfrissebbek...   A legfrissebbek...

A legfrissebbek...


Azoo Nyereményjáték 2. eredményhirdetés

Egy márka a Távol-Keletről. Félünk tőle?

Azoo Nyereményjáték Eredményhirdetés!

Azoo-aqua - egy új márka Magyarországon

Azoo-aqua - egy új márka Magyarországon

Sturisoma aureum

Bemutatkozik:
Vadvilág AkvarisztikaBarátaink   Barátaink

Barátaink


szentgyo garnélás oldala
 
Aquad - Videó hírlevelei

 

Új videók   Új videók

Új videókId?járás   Id?járás

Id?járás


Hőtérkép
  Forrás: www.idokep.hu

 

 

 


Dél-amerikai édesvízi törperáják - hazai akváriumaink újabb lakói.

kate cikke az egyre népszerűbb törperájákról.

 
 
 
 


       Az elmúlt hónapok-hetek során egyre több akvarista választja idehaza is akváriuma díszességéül az édesvízi törperáják (Potamotrygon) családjának valamely képviselőjét.
Ezért is gondolták az oldal létrehozói – üzemeltetői, elérkezett annak az ideje, hogy kicsit többet is tudhassunk róluk.
Írásomat elsősorban saját olvasmányaimra, valamint az általam 3 éve nevelt és tartott Potamotrygon reticulatus pár megfigyeléseire építettem, a tudományos teljesség nélkül.

       A rájaféléket a porcos halak osztályába soroljuk. Az igazi édesvízi fajok a trópusi Dél-Amerika nagy folyóiban (Amazonas, Orinoco, Magdalena, Rio Parana, Rio Tocantins) vizeiben mutatják meg sokszínűségüket, ott élnek és ott is szaporodnak.
Egyes fajok igen széles körben elterjedtek és számos alfajt hoztak létre. A nap legnagyobb részét élelemkereséssel töltik, étrendjüket férgek, rákok, csigák, kagylók és halak alkotják. Éjjel és nappal is aktív állatok, pihenőjüket a laza homokba beásva töltik.
A szinte kör alakú test háti oldalán helyezkednek el az erős fényre érzékeny nagy szemek. Szája a hasi oldalon. A száj környékén a bőr alatt találhatók az elektro-receptorok, melyek képesek érzékelni a gyenge elektromos teret (mint pl. a dobogó szív ), így az eltemetett áldozatot is könnyen megtalálják.  Szájukban hegyes fogak, melyek az ivarérett hímeknél általában erősebbek, mint a nőstényeknél.
Bőrük kicsit durva, mint a csiszolópapír. Néhány rája farka erősen megnyúlt, rajtuk tüskék sora.

 
 

Főként védekezésre használt, igen hegyes és kétoldalt fűrészfogazatú erős faroktüskéjét kb. félévente leváltja az új, már nagyobb tüske.
2,5 – 3 éves korban válnak ivaréretté. A nemek jól láthatóan megkülönböztethetőek. A hímek hasi oldalán, a faroktő alatt jól láthatóak az ivarérettségre igencsak szembetűnővé váló ú.n. Klasper-ek .

 
 

Hím Potamotrygon reticulatus.

 
 
Nőstény Potamotrygon reticulatus.
 

A hím finom harapdálással próbálja meg rávenni a nőstényt a párosodásra.
A terhes nőstény háta mindkét oldalon kidudorodik a farok tövénél, mert itt van a méh. Ezért szemmel is jól látható a terhesség előrehaladása, valamint az utódok mozgolódása méhen belül. Az utódok száma változó, 1-10 között is mozoghat. Nagyobbrészt az éjszakai órákban születnek meg 3-4 hónapos terhesség után a kicsik, akik miniatűr másaik szüleiknek. 1-2 nap elteltével önállóan keresik táplálékukat, ú.n. szülői gondoskodást, családias viselkedést én nem tapasztaltam.
 
 


 
3 napos utód.


Viszonylag nagyra növő méretük (Potamotrygon reticulatus kb. 30-35 cm testátmérő) és hosszúnak mondható élettartamuk (14 év) miatt vásárlás előtt alaposan gondoljuk át, kellően elkötelezettek tudunk-e lenni tartásukhoz?!
Legelőször is fontos a megfelelő nagyságú akvárium biztosítása. A medence mélysége legalább kétszer akkora legyen, mint a testátmérő, hossza pedig ideális esetben hétszer hosszabb a teljes hossznál (testátm.+farok). Fiatal állatoknál persze egy ideig még elegendő lehet 300-500 liter, és persze nagyon fontos eldönteni, hány állatot szeretnénk benne elhelyezni.
Aljzatnak ú.n. mozdonyhomokot v. folyami kvarchomokot rakhatunk, 3-4 cm vastagságban. Dekoráció gyanánt rakhatunk be vasfát vagy mangrovegyökeret, némi növényt. Ügyeljünk arra, hogy a talajon állataink szabadon mozoghassanak, be tudják ásni magukat a homokba, amely nagyon jót tesz a bőrüknek, mert ledörzsöli az elhalt hámréteget róluk.
A legtöbb faj tartásához a 25-30 fokos víz bizonyult ideálisnak. Több írást is átolvasva, az ajánlott pH értékre és a víz keménységére elég rugalmasan alkalmazkodnak, de nagyon lassan szoktassuk az új feltételekhez. Sikeres tenyésztők által ajánlott adatok: pH érték 6-8, vízkeménység 8-25 GH között.  Nagyon fontos a nitrát-nitrit szint, a fémek (pl. réz), illetve az oldott gázok (cigarettafüst, vegyszerek) jelenlétének ellenőrzése, egészséges szinten tartása  a vízben. Ezért bizonyos vidékeken ajánlatos átgondolni a csapvíz használatát vízcserekor, esetleg aktív szén blokk szűrésével ezek a szennyeződések kiiktathatók.
Az akvárium berendezéseit – a halakkal együtt – naponta ellenőrizzük. A talajon lerakódott szennyeződéseket, ételmaradványokat távolítsuk el, mert erősen rontja a vizet. Célszerű hetente egy kisebb, 20-30 %-os vízcserét elvégezni. A mennyiség függ az állomány változásától, de jobb a gyakori (heti) kisebb vízcsere, mint havonta egy nagy, mert minden vízcsere a víz összetételének változásához vezet, és minél kisebb a változás, annál jobb az állatok számára. Terheltségtől függően 2-3 havonta tisztítsuk ki a szűrőnket, és fordítsunk időt az akvárium üvegének tisztítására is.

 
 
 
 
A szülők és utódaik, 2010. jan.17.
 
 
Amennyiben állataink igényeit szem előtt tartva, igyekszünk biztosítani a megfelelő körülményeket, sokáig gyönyörködhetünk különleges mozgásukban és megörvendeztetnek bennünket egy újabb generáció világra jöttével.
De ne feledkezzünk meg róla, hogy a megijesztett állat komoly sebet is okozhat! Abban az esetben mielőbb forduljunk orvoshoz a megfelelő ellátásért!


Írta: Lochinger Katalin, azaz kate.
A cikkhez felhasznált fotók saját készítésűek, az általam tartott állatokról.
Írásomhoz segítségül vettem az Internetet is, lévén magyar nyelvű szakirodalom alig-alig fellelhető.

Írta: kate - 2010-03-23 22:01:43

Cimkék: Halak élolények

Hozzászólások...


veve

veve

Dorog
Hozzászólások: 28
Reg.: 2009.12.16.
2 ismerős
akváriumaiBlogjaKépeiVideói
ÜzenőfalKlubtagságaiismerőseiSaját oldal
Köszi szépen az írást-részemről  majd a te rájáidban gyönyörködöm!A medence mérete számomra kivitelezhetetlen/panel kuckó/,neked viszont további sok örömöt kívánok e csodás élőlények tartásakor!

veve - 2010-03-24 20:23:28
Válasz erre a hozzászólásraköszönöm

kate

kate

Budapest
Hozzászólások: 110
Reg.: 2005.10.20.
19 ismerős
akváriumaiBlogjaKépeiVideói
ÜzenőfalKlubtagságaiismerőseiSaját oldal
Szia , veve !
Köszönöm szépen , hogy időt fordítottál az olvasásra !
Az "ideális " méretű medence  biztosítása nem sokunknak kivitelezhető , sajnos .
Kompromisszumos megoldással , de annál több odafigyeléssel , azért találhatunk megoldást ezeknek a számomra igencsak különleges állatoknak a gondozására , megfigyelésére. Vagy ahogy Te is írod, örülünk mások akváriumának, annak látványának.
Ez a kis írás csak a fellendülő érdeklődést próbálná valamelyest szolgálni.
Üdvözlettel:kate.

kate - 2010-03-25 07:26:35
Válasz erre a hozzászólásraHochbaum

Hochbaum

Tápiószele
Hozzászólások: 28
Reg.: 2009.01.13.
4 ismerős
akváriumaiBlogjaKépeiVideói
ÜzenőfalKlubtagságaiismerőseiSaját oldal
Kedves Kate.
 
Gyönyörűek a halaid,  órákon keresztül eltudnám őket nézni ha megvalósulna az álom s itthon is lenne egy pár belőlük. Az írásodst olvasva, nem valami könyű velük. Mivel eteted őket? Mert ahogy olvasom a száraz kaját nemigen lehet bedobni nekik. Sérültél már meg vízcsere folyamán? Egyébként igaz hogy megismerik a gazdájukat s ahhoz "kedvesek" odasimulnak.
Huu egyre jobban fáj a szívem értük.
Gratulálok Neked hozzájuk s kívánom sok örömet lelj bennük .. nameg ha megosztasz velünk pár képet az kicsit a mi örömünk is.
 
Üdvözlettel: hoci

Hochbaum - 2010-04-04 23:46:26
Válasz erre a hozzászólásraválasz

kate

kate

Budapest
Hozzászólások: 110
Reg.: 2005.10.20.
19 ismerős
akváriumaiBlogjaKépeiVideói
ÜzenőfalKlubtagságaiismerőseiSaját oldal
Kedves Hochbaum !
Köszönöm, hogy elolvastátok az írásomat !
Több mint 3 év rájatartás után azt mondhatom, amit írtam is , odafigyelés , és elsősorban az állatok igényeinek biztosítása legyen a fő szempont. Nem annyira bonyolult egyébként a tartásuk, etetésük, mint ahogyan azt sokan gondolják ! Megfelelő méretű medence, változatos etetés , gyakori és elég tekintélyes mennyiségű vízcsere . Amennyiben az elkötelettség is megvan hozzá, nagy baj már nem lehet.
Én élő és fagyasztott szúnyoglárvával, élő és fagy. garnélával , fagy. kagylóhússal, tintahallal , no meg eleségnek vásárolt élő kishalakkal etetem őket. Nálam a fagyasztott halat nem eszik meg, sem egészben, sem darabolva. Viszont néha bedobok hozzájuk pár db. kis barnacsigát , na azt is megeszik.
Szerencsére baleset még nem történt velük, de igyekszem őket még a takarításnál sem nagyon stresszelni. Én nem szoktattam őket kézhez , nálam ez nem volt szempont, de valóban lehetséges.
Kedves Ridzo !
Gratulálok , hogy némelyik halad már ilyen szép kort megért nálad !
Na erről az elkötelezettségről van szó , az ilyenről szívesen olvasunk !
Üdvözletem és további szép élményeket,  kate.

kate - 2010-05-08 07:20:28
Válasz erre a hozzászólásraTörperája

ramanda

ramanda

Szigetszentmiklós
Hozzászólások: 1
Reg.: 2013.03.03.
0 ismerős
akváriumaiBlogjaKépeiVideói
ÜzenőfalKlubtagságaiismerőseiSaját oldal
Kedves Kate!
Nekem sajnos 2 nap különbséggel elpusztultak 1/2 éves rájáim. Szeretnék újakat. Neked van esetleg eladó, vagy tudsz valakit, aki tenyészti őket?
Előre is köszönöm
Ramanda

ramanda - 2013-03-03 18:28:14
Válasz erre a hozzászólásraNagyon jó kis cikk

Ridzo
Admin
Ridzo

Nagytarcsa
Hozzászólások: 338
Reg.: 2010.04.26.
51 ismerős
akváriumaiBlogjaKépeiVideói
ÜzenőfalKlubtagságaiismerőseiSaját oldal
Kedves Katalin
Nagyon olvasmányos és leiró a cikked,és szerintem
,,a tudományos teljesség nélkül'' ,azért az nem igaz.
 
Ami nagyon tetszik még az ,ahogy felhivod a leendő
gazdák figyelmét,egy ilyen állat tartásánál az 
elkötelezettsére.
A legidősebb halaim már elmultak 12évesek,ez nagy idő,
Sok viz lefolyik a Dunán illetve az akváriumon ennyi idő
allatt,természetesen sok öröm- ha nem vigyáz az
ember sok csalódás- megtörténhet ez idő alatt.
üdv RZ
 

Ridzo - 2010-05-08 03:44:16
Válasz erre a hozzászólásraelkötelezettség

kate

kate

Budapest
Hozzászólások: 110
Reg.: 2005.10.20.
19 ismerős
akváriumaiBlogjaKépeiVideói
ÜzenőfalKlubtagságaiismerőseiSaját oldal
Szia , Ridzo !
Köszönöm, hogy elolvastad a fenti írást.
Neked nem kell magyarázni, mi az elkötelezettség, mert akinél ilyen szép kort megélnek a halak, tudja , miről van szó ! Gratulálok hozzájuk !
Üdvözlettel: kate.

kate - 2010-05-08 07:25:23
Válasz erre a hozzászólásravillany

facsiga
Admin
facsiga

Budapest
Hozzászólások: 1753
Reg.: 2004.10.19.
110 ismerős
akváriumaiBlogjaKépeiVideói
ÜzenőfalKlubtagságaiismerőseiSaját oldal
Kati, lehet h figyelmetlen voltam, pedig már többször olvastam a cikked..nos egy kérdés.
Ezek a ráják villanyosak?  ill. ha a szép kezem betenném, kapnék rá egy villany pacsit?
üdv.
facsiga 

facsiga - 2010-05-08 07:27:40
Válasz erre a hozzászólásraelektromosság

kate

kate

Budapest
Hozzászólások: 110
Reg.: 2005.10.20.
19 ismerős
akváriumaiBlogjaKépeiVideói
ÜzenőfalKlubtagságaiismerőseiSaját oldal
Szia , facsiga !
Az édesvizi törperáják, szerény információimra hivatkozva állítom, nem elektromos ráják.
Rendelkeznek elektro-receptorokkal, amelyek a zsákmány megtalálásában segítik őket, de ők maguk védekezésre a farkuk végén található igen kemény, hegyes , fűrészes fogazatú tüskéiket használják. Ezekkel nem csak hogy komoly sebeket okozhatnak, hanem a szúrás aáltal bevitt kórokozók nagyon csúnya fertőzést idézhetnek elő.
Ezért , sérülés esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni.
Nem állítom viszont, hogy nem lehet olyan faj, amely az elhíresült tengeri elektromos rájához hasonlóan nem termel  elktromosságot !
 Próbálom én is megszerezni a róluk írt szakirodalom valamelyik kiadványát, nem sok sikerrel. Az A.M. könyvesboltjában láttam két könyvet, ami megrendelhető, legközelebbi beruházás gyanánt igyekszem megszerezni valamelyiket. Remélem, abban majd az ilyen kérdésekre is pontosabb válaszra lelek én magam is.
Üdv.: kate.

kate - 2010-05-08 08:47:22
Válasz erre a hozzászólásrafacsiga
Admin
facsiga

Budapest
Hozzászólások: 1753
Reg.: 2004.10.19.
110 ismerős
akváriumaiBlogjaKépeiVideói
ÜzenőfalKlubtagságaiismerőseiSaját oldal
Köszi a választ.
üdv.
facsiga 

facsiga - 2010-05-08 09:16:01
Válasz erre a hozzászólásra


 

 

Belépés   Belépés

Belépés


Az E-mail címed:
A jelszavad:
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

 

Fórumhozzászólások   Fórumhozzászólások

FórumhozzászólásokChat   Chat

Chat


Chat

Akik éppen csetelnek:

steven


Tagjaink oldalai   Tagjaink oldalai

Tagjaink oldalai


Ugye tudod, hogy neked is lehet ingyenesen saját akvarista oldalad akvarista.hu tagként?

Top akvarista oldalak:

Killer81 akvarista oldala (93 napi látogatás)
GODOGABOR akvarista oldala (65 napi látogatás)
stefiandi akvarista oldala (52 napi látogatás)
worldinvestman akvarista oldala (51 napi látogatás)
ibiza0922 akvarista oldala (47 napi látogatás)

Legújabb akvarista oldalak:

Getti akvarista oldala
Sabine akvarista oldala
HUlex akvarista oldala
sztgab akvarista oldala
GODOGABOR akvarista oldala

Közérdekű hírek   Közérdekű hírek

Közérdekű hírek


ElejéreVisszaHozzászólokKövetkezőVégére

karikaturista | 2014-04-07 17:52:40 Sziasztok ! FiGYELEM ! ez nagyon FONTOS lehet egyeseknek ! Kérünk mindenkit a régi privát levelezéseit mentse el, mert technikai okok miatt, azok NEM lesznek elérhetők, az ÚJ rendszerre átállás után! Napokon belül indul az ÚJ rendszer tesztüzeme! ( Reményeink szerint, a fotók és minden más adat megmarad mindenkinél, viszont a privát levezéseitek MENTSÉTEK el, akinek vannak fontos PÜ-ei ! ) Minden jót! Üdv!
karikaturista | 2013-10-08 17:36:59 MIELŐTT piacba hirdetést, vagy fórumba hozzászólást / blogot írtok, erre a két érdekes linkre célszerű rápillantani! Üdv!
[katt]
[katt]
zsotyi | 2013-06-02 22:24:43 Új cikket olvashattok a főoldalon lévő Halak,élőlények rovatban.
H.Edit mutatja be a Sturisoma aureum-ot.Jó olvasást!
aztamindenit | 2013-03-29 19:32:08 Az üzenőfal lezárásával párhuzamosan megnyitottunk egy olyan témát, ahol akármiről lehet beszélgetni, legyen az foci, csajok, időjárás:

Egyebek -> OFF-Topic, egyéb élőlények és felszerelés -> Akvarista.hu söröző

Üdv. Petya
bazsa007 | 2013-03-29 19:24:30 Az oldalon folyamatos fejlesztések folynak. Ennek produktuma hogy kisebb hibák léphetnek fel. Természetesen igyekszek minél kevesebb kellemetlenséget okozni! Ezért előre is köszönöm a türelmetek!
ElejéreVisszaHozzászólokKövetkezőVégére


Hírek   Hírek

Hírek


­

Hozzászólások   Hozzászólások

HozzászólásokÚj felhasználók   Új felhasználók

Új felhasználók


szaszati69
szaszati69
Budapest

Fani050
Fani050
Budapest

kissan
kissan
Vác

torpekarmos@freemail.hu
torpekarmos@freemail.hu
Isaszeg

Attila70
Attila70
Záhony


Látogatók   Látogatók

Látogatók


Vendégek: 1662
Tagok: 18
Összesen: 1680
Jelen lévő tagok:
anti73
Bota
csuzdi
edit86
furling
gyuri2010
horrock
kipi0804
KoBuki
nagyjani87
paprikab4
sadam90
szentgyo
szmóki
Tatto89
Vivica
ZSORZS
Zsozsoka

 

Főoldal

Akvarista fórum

Blogok

Tagok

Akváriumok

Videók

Klubok

Szabályok

AKVARISTA.HU Akvarisztika témában tippek, fórumok, cikkek